Trèvol i Ball Violoop, seleccionats en el programa d’acompanyament SGAE-TRADICIONÀRIUS

S'han presentat 36 propostes a la la primera edició del Programa d’acompanyament a la creació de música d’arrel

Redacció.- La Fundació SGAE, a través del Consell Territorial de la SGAE a Catalunya, i el Festival Tradicionàrius van convocar el passat mes de desembre, la primera edició del Programa d’acompanyament a la creació de música d’arrel, dirigit a solistes o grups emergents. L’objectiu del programa és acompanyar artistes i projectes en la fase de recerca, creació, producció i exhibició de nou repertori a partir de la música d’arrel tradicional catalana. 

El jurat l’han format persones especialitzades en el sector de la música d’arrel: Eduard Iniesta en representació de la Fundació SGAE; Carol Durán, directora artística del Centre Artesà Tradicionàrius; Jordi Fosas, director de la Fira Mediterrània de Manresa, Jordi Martí redactor de Sons de la Mediterrània i la Revista Enderrock i Núria Sempere, directora de l’ESMUC.

A la convocatòria s’hi han presentat 36 propostes d’allò més interessants. El jurat ha valorat fermament aquestes propostes i finalment ha decidit que els projectes Trèvol i Ball Violoop en siguin els guanyadors. L’aportació de la beca seran 4.500 € per cada projecte de creació.

El jurat ha valorat el projecte Trèvol com un grup emergent i jove que vol crear repertori nou, per tant amb la residència de creació se’ls dona aquesta oportunitat per evolucionar el llenguatge i crear un repertori propi. El grup format per Laia Glück, Léonie Martet, Bernat Garcés i Martí Fleta, quatre joves que busquen reversionar cançons tradicional amb un toc personal i modern. Les seves composicions es basen a partir de la música d’arrel i de les sonoritats dels seus instruments: gralla, oboè, flabiol i tamborí, teclats i bateria.

I, el jurat també ha escollit el projecte Ball Violoop de Coloma Bertran, en el qual proposa reprendre uns hàbits tradicionals de ball amb violí sol des d’una estètica contemporània. Segons Bertran, Ball Violoop serà un projecte de creació d’obres originals a partir dels gèneres propis dels balls genuïns catalans amb una sonoritat híbrida que combinarà elements antics i contemporanis i que treballarà amb els balladors. La rellevància del projecte preveu tant la creació de les obres, l’estrena, la gravació i la publicació d’un llibre pedagògic amb les partitures i enllaços a vídeos explicatius sobre el contingut musical i també dels passos dels balls. El projecte vol connectar móns aparentment allunyats, convida i ofereix una mirada oberta, plural, actual i feminista, cultiva la memòria, la subjectivitat, la construcció d’un mateix i el compartir en societat.

La residència es durà a terme a les instal·lacions del CAT Tradicionàrius, a la plaça d’Anna Frank, s/n, a Gràcia, Barcelona. Tindrà una durada mínima de 5 dies i màxima de 7. Durant la residència, s’acordarà un acompanyament i assessorament en diferents camps específics.

El dia 12 d’abril de 2024, en el marc de la programació +TRAD Primavera’24 del Centre Artesà Tradicionàrius, es farà una posada en comú del procés de creació del projecte en una sessió amb públic a l’Auditori Jordi Fàbregas del Centre Artesà Tradicionàrius.