
12 gen. 2021 Turba, un espectacle sobre la necessitat dels cossos en una revolució, al Lliure de Gràcia
Una peça escènica a cavall entre el documental i la ficció
Redacció.- El col·lectiu Mos Maiorum aterra aquest dijous al Lliure de Gràcia per estrenar Turba, un muntatge a mig camí entre el documental i la ficció que indaga en allò que ens fa humans i que és clau en la supervivència de l’espècie: la capacitat d’actuar junts. Els esdeveniments socials de la setmana passada al Capitoli dels Estats Units doten d’encara més actualitat una peça escènica que es pregunta si és possible una revolució sense cossos.
Mos Maiorum va ser companyia resident del Teatre Lliure la temporada passada, en el marc dels primers Ajuts a la creació Carlota Soldevila. Al desembre van mostrar el seu work in progress a Montjuïc i ara culminen el procés de creació amb un muntatge que s’ha acabat de gestar durant la pandèmia. “Hem passat de parlar de la turba a centrar-nos més en la idea de la turba revolucionària. Ens plantegem què passa quan no pots comptar amb el teu cos a l’esfera pública, què passa amb aquesta cosa que tothom en parla però ningú no fa: la revolució”, explica Mariona Naudin, membre del col·lectiu juntament amb Ireneu Tranis i Alba Valldaura. Per elaborar l’espectacle, tots tres s’han aliat amb Nicolas Chevallier, María García Vera, Guillem Llotje i Claudia Vilà.
El muntatge aposta seriosament per l’oralitat. “És un gest polític”, apunta Naudin. “Des de la pandèmia estem mirant-nos per la pantalla i no volem fer servir més imatges. Una imatge ens dona tota l’explicació, però per la ràdio es pot tenir més sentit crític”. Per aquest motiu, el dispositiu escènic que vehicula Turba és un programa de ràdio que farà parlar veus molt diferents: des de Gonçal Mayos, expert en investigacions de democràcies totalitàries, fins a Steve Bannon, el que va ser cap de campanya de Donald Trump, passant per la política i activista Angela Davis, la política i escriptora Frederica Montseny o Gerard Horta, expert en espiritismes del segle XX a Barcelona.
Si bé els dos anteriors espectacles de Mos Maiorum es caracteritzaven per l’ús de la tècnica verbatim en tot moment, a Turba no és la base del treball escènic. Aquesta decisió els ha permès introduir una part més fitícia en la qual fan una invocació pseudoespiritista per portar els cossos de la revolució a l’escenari.
Turba s’havia d’haver estrenat en format presencial el passat octubre al festival Temporada Alta, però el segon tancament dels teatres va obligar a fer l’estrena en la programació A distància. Del 14 al 24 de gener arriba al Lliure de Gràcia en format presencial per primera vegada.