Ultimen els assajos de les coproduccions del FITAG amb el Marroc i Andalusia abans de la inauguració del Festival

El Festival Internacional de Teatre Amateur de Girona, el FITAG, compleix enguany la majoria d’edat, divuit edicions, i per celebrar-ho portarà als escenaris gironins dues coproduccions internacionals

Exercices sur la liberté
Redacció.- Exercices sur la liberté és un projecte teatral produït pel FITAG en col·laboració amb actors amateurs marroquins i catalans sota la direcció d’Ismail Elfallahi. L’objectiu del projecte és representar un espectacle amb artistes de dues nacionalitats diferents, conviure, vèncer l’obstacle de la llengua, de la religió i de la cultura per parlar el llenguatge de l’art. Un viatge artístic d’una cultura a l’altra, del somni a la realitat. No hi ha una sola història, sinó diverses històries sobre la llibertat; un tema social al qual cadascun de nosaltres ens enfrontem en un moment o altre.
Ismail Elfallahi és actor, director i professor de teatre. Actualment és president de l’associació CATHARSIS i membre de la companyia S’toon Zoo. Ha estat premiat per l’escola teatral russa Demain le Printemps de Minsk (Bielorússia), i és titulat professional en estudis teatrals per l’FLSH Ben Msik des del 2012, després d’haver cursat cinc anys d’estudis d’art dramàtic al conservatori de
Casablanca entre el 2009 i el 2012 i haver realitzat una formació d’arts escèniques a l’escola CircO Netzwerk für Zirkuskünste de Hanover (Alemanya).
Té experiència en el teatre com a actor, dramaturg i formador de tallers, i també en el cinema, ja que ha participat com a actor en diferents projectes.
Los francisquitos
La coproducció d’Andalusia i Catalunya es representarà el divendres 31 d’agost i el dissabte 1 de setembre al Centre Cultural La Mercè. Segons explica la directora, Valeria Tejero, el nom de la comèdia, Los francisquitos, té el seu origen en el fet que «a Andalusia, sobretot als pobles del segle passat, les famílies solien tenir un àlies o malnom. En aquesta producció vaig escollir el nom Los francisquitos per l’avi de la família».
Los francisquitos són una família d’un poble andalús en què cada personatge, individualment, té les seves inquietuds i una personalitat molt marcada, des dels avis fins als nets.
Valeria Tejero ha marcat les pautes de cada personatge com a membre d’una família andalusa. N’ha obviat els estereotips però ha aprofitat el folklore i la cultura andalusos per donar-los veu pròpia. Al final de la producció, tots els personatges interactuen en un menjar familiar i es desprèn la idea que totes les famílies, siguin d’on siguin, en certa manera són iguals. Valeria Tejero (Puente Genil, Còrdova) és antropòloga social i cultural. Ha publicat les obres següents: El diario de Isabel Suárez (Premi Internacional de
Literatura) i Loca calé. Té altres obres de teatre escrites: Locura, La danza de Lola, Sinsabores de una bata de cola, Zambra Pasiflora, Locuras de una flamenca, Poemas, Caléndulas del alma, Desde que volví de Cuba o Abiona.
En dansa ha creat les obres següents: Celestina y Melibea, Mananta en la puente, Viernes Santo, Sentío y compás. Així mateix, ha fet produccions per a altres companyies: Locura (Asociación de Teatro Pontanas, Puente Genil), Sentío y compás, Mananta en la puente (Compañía de Baile Flamenco de Rocío Moreno, Puente Genil), Abiona (Cruz Roja España) i Caléndulas del
alma (Colores de Calcuta, Índia).
A Zángano es va formar en balls regionals nacionals i internacionals des dels set anys fins als quinze. Ha fet estudis de dansa en altres centres: Matilde Coral, Javier Latorre, Rocío Molina, Rocío Moreno, Pastora Galván, Samah Sulei o Sevilla Dancer Center.
En dansa i teatre, ha representat els espectacles següents: Sentío y compás, Mananta en la puente, Viernes Santo, Celestina y Melibea, Poemas, La danza de Lola, Caléndulas del alma, Antígona, Sinsabores de una bata de cola, Zambra Pasiflora i La tierra de Jauja.
Al llarg de la seva trajectòria ha rebut diferents premis internacionals: premi a l’actriu principal al Festival Internacional de Miami, i Millor Espectacle de Teatre (Safi, el Marroc, i Alexandria, Egipte) amb Sinsabores de una bata de cola.