Últims dies per a poder visitar l’exposició de Jaume Plensa

Poesia del silenci a La Pedrera, ha rebut 47.293 visitants des que es va inaugurar

Redacció.- El passat mes de març es va obrir al públic l’exposició Jaume Plensa. Poesia del silenci, que ha tingut una molt bona acollida per part del públic i ha rebut fins a dia d’avui 47.293 visitants.

L’exposició es pot visitar fins al 23 de juliol i inclou més de 100 peces de gran i petit format que ocupen la sala d’exposicions i altres espais de l’edifici de La Pedrera.

La mostra revisa la producció artística de Jaume Plensa durant quatre dècades amb la original influència de la literatura i les lletres a la seva obra com a fil conductor, una retrospectiva que es desenvolupa des del prisma d’aquest univers creatiu que ha estat una constant al llarg de tota la seva trajectòria.

L’exposició, comissariada per Javier Molins, està integrada per prop d’un centenar de peces datades entre 1988 i l’actualitat, principalment escultures, però amb presència també d’obra sobre paper. El recorregut expositiu revela al públic algunes escultures inèdites creades per Plensa durant el confinament pel Covid. Entre les peces presentades s’inclou la icònica escultura Together (2014), que es va exposar a l’Abadia de San Giorgio Maggiore durant la Biennal de Venècia.

La literatura sempre ha estat una font d’inspiració per Jaume Plensa. T.S. Elliot, William Shakespeare, Dante, Goethe o Vicent Andrés Estellés són alguns dels escriptors que l’han acompanyat al llarg de la seva vida i que li han servit d’inspiració per a infinitat d’obres. Aquesta influència literària s’estén també a la pròpia lletra com element amb el que composa les seves escultures.

L’exposició mostra com ha utilitzat les lletres de maneres molt diverses, bé en forma de cortines, en gongs o al cos humà, potser les seves obres més conegudes. Aquesta intersecció del llenguatge amb el cos humà és una de les bases del seu treball.

L’escultor va començar amb l’alfabet llatí per anar incorporant altres alfabets com per exemple l’hebreu, l’àrab, el xinès, el japonès, el grec, el ciríl·lic, el coreà, l’hindi, etc. Per a Plensa cada lletra té una bellesa única però totes juntes són una mostra de la diversitat del món i de la convivència entre diferents cultures.

“Una lletra no sembla res, és una cosa humil, però unida a d’altres formen paraules, i les paraules formen textos i els textos, pensament”.

La retrospectiva inclou tant obra de gran i mitjà format com l’obra més íntima realitzada en petit format. Juntament amb la presència de la literatura, i en especial la poesia, com a font d’inspiració, també hi són presents altres constants temàtiques a la seva trajectòria com el silenci, el somni i el desig i la música i la família.

Vinculat a l’exposició, s’ha editat un llibre-catàleg amb la reproducció d’obres exposades i que inclou textos del comissari Javier Molins, de la crítica d’art de The Times Rachel Campbell-Johnston, i del propi Jaume Plensa.

Jaume Plensa. Poesia del silenci s’ha completat amb un seguit d’activitats que s’han realitzat en col·laboració amb diferents institucions i equipaments culturals de la ciutat.

EXPOSICIÓ EXPANDIDA
La Fundació Catalunya La Pedrera és una fundació privada que treballa perquè tothom tingui un futur millor. El seu somni és que la cultura sigui el camí cap a un món més humà, on les persones estiguin al centre. Per això creem experiències culturals i expositives que són una finestra oberta al pensament i estimulen la reflexió i el pensament crític.