Un dels XXIV Premis de la Crítica per La Cubana

El premi a la Sala recaurà en La Planeta de Girona, per la seva feina d’exhibició, de connexió amb el territori i de producció

Redacció.- Continuen els preparatius per a la gala dels XXIV Premis de la Crítica d’Arts Escèniques, que se celebrarà el 21 de març al Teatre Romea. Aquest any, l’actuació musical anirà a càrrec de l’actriu i creadora multidisciplinària Diana Pla Solina.

El guardó honorífic Gonzalo Pérez de Olaguer d’aquesta edició serà per a la mítica companyia La Cubana, que el 2020 va complir els seus 40 anys. La companyia  es va crear a Sitges (Barcelona) el 1980 per Vicky Plana i Jordi Milán (l’actual director) amb una vocació clarament amateur, tot i que tres anys després es van professionalitzar. Les seves obres es basen en l’observació de la vida quotidiana, si bé sempre amb molt d’humor, amb el joc com a expressió teatral, la sorpresa, la transgressió d’espais, la participació del públic i uns personatges molt característics. En la seva trajectòria han  fet petits i grans espectacles així com televisió. Des de la mítica sitcom Teresina S.A, fins a espectacles de la talla de Mamá quiero ser famoso, Cómeme el coco, negro, Campanades de boda, Gente bien o la més recent Adeu Arturo (encara en cartell al Coliseum)

D’altra banda, el Premi Maria José Ragué, dedicat a contribucions feministes des de les arts escèniques, recaurà en aquesta tercera edició en la companyia Q-ars Teatre, fundada fa vint anys per Anna Güell i la desapareguda Mercè Anglès. Entre les seves labors, es dediquen a la investigació, elaboració, producció i explotació d’espectacles teatrals basant-se en noves dramatúrgies, treball interpretatiu i textos literaris. El seu interès recau a fer que el contingut i les temàtiques aportin valor a l’espectador contemporani i captin l’interès del públic més jove i inquiet. El reconeixement anirà acompanyat d’un documental que continuarà la col·lecció Maria José Ragué, després d’Univers Vaca, curtmetratge sobre l’associació de creadores Projecte Vaca (2021) i Descobrint NUS, la peça sobre NUS Cooperativa que s’estrenarà el dimecres 23 de març a la seu de l’SGAE de Barcelona.

Aquest any, el premi a la Sala recaurà en La Planeta de Girona, per la seva feina d’exhibició, de connexió amb el territori i de producció. També de demarcació gironina és el festival Nits de Circ, organitzat per la Circus Arts Foundation, que rebrà una menció especial del recentment creat jurat de circ. Altrament, el jurat de dansa atorgarà quatre mencions especials. La primera serà per al Hop Festival, pel treball en xarxa que duen a terme al llarg de l’any en diferents centres i organitzacions de Barcelona i per vetllar per la professionalització i la creació escènica de les danses urbanes. La segona serà per al compositor Miguel Marín, per la seva aportació artística i musical en els espectacles de Guy Nader i Maria Campos. Finalment, el jurat ha decidit dues mencions especials més per a l’espectacle Orthopedia Corporatio de Marina Mascarell. Concretament, el jurat premia a Damien Bazin  per l’espai sonor de la peça i a Paula Miranda per l’escenografia i la il·luminació.

Descobrint NUS, presentació del curtmetratge

El 23 de març (19h), la Fundació SGAE acollirà la presentació del segon documental Maria José Ragué. En aquesta edició, l’audiovisual versa sobre l’entitat NUS Cooperativa i compta amb la direcció de Laia Suru Valverde, guanyadora del Premi Joves Creadores de La Bonne 2019. Després de la projecció, es realitzarà el debat “El teatre com a eina social” amb les protagonistes del reconeixement en què també intervindrà la dramaturga i directora Denise Duncan. L’assistència és gratuïta però cal confirmar assistència en aquest formulari.

El curtmetratge, de 25 minuts de durada i amb un equip quasi cent per cent femení, exemplifica quina és la capacitat del teatre per corregir situacions socials de desequilibri. En la peça, la mateixa realitzadora intervé i exposa un cas que es resol a partir d’una pràctica de l’equip de NUS Cooperativa.

El curt se suma a Univers Vaca, estrenat el 2021, que reflectia la història de l’associació de creadores Projecte Vaca. L’objectiu és anar construint una col·lecció audiovisual que visualitzi el treball de les propostes condecorades amb el premi amb un equip artístic i tècnic eminentment femení. La presentació s’engloba en els actes de la Setmana Mundial del Teatre.

Recomana, organitzadora dels Premis de la Crítica d’Arts Escèniques

Els Premis de la Crítica –des del 2015 Premis de la Crítica d’Arts Escèniques– s’atorguen per donar suport i difondre l’excel·lència d’una de les manifestacions culturals més importants de Catalunya: les arts escèniques (teatre, dansa, arts de carrer, teatre familiar i espectacles que atreuen el públic jove).

Recomana, associació organitzadora dels Premis de la Crítica, va néixer el juny del 2013 com a plataforma virtual de crítics i crítiques a la pàgina web Recomana.cat. Un projecte professional d’acompanyament al públic, amb la voluntat de garantir-li més satisfacció en el consum cultural, que ofereix a l’usuari/ària un ampli ventall de crítiques de la cartellera de Barcelona i bona part de Catalunya, com també accions presencials relacionades amb determinats espectacles i festivals.