Un diàleg amb Svetlana Aleksiévitx, l'estrena de Ràdio Kosmopolis, sèries de ciència-ficció, converses i tallers literaris a la Programació contínua 2016, a l'espera de la celebració de la propera edició de "Kosmopolis"

Aquest febrer arrenca la Programació contínua 2016 del festival Kosmopolis, que durant el primer semestre inclou cinc jornades al CCCB al voltant de la literatura contemporània (diàlegs, conferències, projeccions, tallers i tertúlies), que permeten mantenir viu aquest festival bianual fins a la seva propera edició al març del 2017. 

 

El tret de sortida arribarà dimecres 17 de febrer de la mà de Ràdio Kosmopolis, una emissió en directe des del Mirador del CCCB, transformat en cafè-bar per a l’ocasió, per experimentar la creació literària en format àudio, organitzat en col·laboració amb ScannerFM. El periodista i locutor de ràdio Bruno Sokolowicz conduirà aquest programa, que tindrà, entre altres convidats, Laura Huerga (editora de Raig Verd), Alejo Cuervo (editor i llibreter de Gigamesh), Sol Solà (Greenpeace Espanya), Clara Peya (compositora i pianista) i Sandra Sangiao (cantant de BGKO Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra). La sessió radiofònica inclou un concert de Sandra Sangiao i Clara Peya com a cloenda de l’acte. 

 

La segona cita de Kosmopolis, prevista el 15 de març sota el títol de “Battlestar Galactica: Humans vs robots”, ret homenatge a la sèrie de ciència-ficció “Battlestar Galactica”, amb una projecció a la Sala Raval d’un capítol de la sèrie (“El dia de la Bastilla”, episodi 3, temporada 1, any 2004), mentre els il·lustradors David Baldeón i Àlex Santaló dibuixaran en directe, intentant expressar el punt de vista d’un robot o d’un humà, respectivament. La sessió inclou una conversa amb els dibuixants i amb els responsables de Serielizados Fest, el Festival Internacional de Sèries de Barcelona. 

“Battlestar Galactica” va ser una sèrie de televisió de gran èxit, emesa entre els anys 1978 i 1980, posteriorment reniterpretada en una nova producció entre el 2004 i el 2009. L’argument parteix d’un conflicte “clàssic” de ciència-ficció: la rebel·lió de les màquines davant l’opressió de l’espècie humana. “Battlestar Galactica” s’ha desplegat, a més, en múltiples formats (videojocs, pel·lícules, webisodes, llibres i còmics), cosa que ha demostrat les moltes possibilitats d’expressió narrativa que actualment permet la diversitat de suports. Aquesta activitat està relacionada amb l’exposició “+ Humans. El futur de la nostra espècie”, que pot visitar-se al CCB fins al 10 d’abril.

 

Dijous 21 d’abril Kosmopolis reprèn la sessió de converses “L’estómac dels escriptors”, iniciades amb gran èxit a la darrera edició del Festival Kosmopolis 2015, amb l’objectiu d’anar més enllà del format tradicional i proposar un acostament a escriptors i artistes amb eines i recursos propis del teatre i del periodisme. L’edició d’enguany compta amb la direcció escènica de Marc Caellas i amb Jordi Nopca com a conductor, en diàleg amb l’artista Anna Dot i el poeta Eduard Escoffet. Abans de la celebració de la sessió de converses. Marc Caellas conduirà el taller “Prohibit avorrir!”, on abordarà, de manera teòrica i pràctica, les diferents formes de presentar la literatura en viu i mostrarà que l’exigència del discurs no està renyida amb l’espectacle d’una posada escena. Un taller per plantejar formats que, com la conferència performativa, incorporen elements de la dramatúrgia, l’activisme o l’educació per atrapar un públic cada cop més exigent amb les presentacions en viu. 

 

“Svetlana Aleksiévitx: les veus de la història” Conversa entre Svetlana Aleksiévitx i Francesc Serés. Dimecres 18 de maig

L’escriptora i periodista bielorussa Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015, visitarà el CCCB per participar en una conversa amb l’escritor Francesc Serés, bon coneixedor de la seva obra. Una ocasió excepcional per acostar el públic a la trajectòria vital i literària d’aquesta gran autora. Aleksiévitz és autora d’una obra poderosa i compromesa, entre la recerca periodística i la ficció, entre l’assaig i la literatura, en la qual ha perfilat el seu propi gènere literari: la “novela de veus”. Svetlana Aleksiévitx, de qui l’Acadèmia Sueca va destacar l’escriptura polifònica i que diu que en els seus llibres “els fets històrics són un pretext per explorar la individualitat i l’ànima humana”, explica, a través dels ulls de la gent comuna, els fets més transcendentals de la Unió Soviètica i dels països que en van formar part, amb una honestedat i un coratge que la situen entre els grans escriptors periodistes/escriptors dels nostres temps. 

 

La darrera activitat inclosa a la programació contínua Kosmopolis 2016 proposa un seguit de diàlegs i xerrades amb autors emergents de diferents països europeus, que se celebraran a l’Espai Mirador del CCCB els dies 14 i 15 de juny. Els noms dels autors seran anunciats properament. Kosmopolis, en representació del CCCB, forma part de la Literature Across Frontiers (LAF), una plataforma europea per a l’intercanvi literari, la traducció i el debat. LAF té com a objectiu desenvolupar el diàleg intercultural a través de la litertura i la traducció i promoure les literatures menys traduïdes. 

 

“Kosmopolis, la festa de la literatura amplificada” ha anat evolucionant en cada una de les seves edicions, barrejant gèneres i formats, explorant les fonts literàries en l’àmbit audiovisual i la paraula en les arts performatives i, paral·lelament, aboradant l’ecosistema del llibre: la transformació de l’àmbit editorial, els canvis en els hàbits de lectura i l’impacte de les tecnologies en la manera de concebre, crear i difondre literatura. El 2016 és un any de preparació de la propera edició, que, a través de la programació contínua, manté els vincles amb el món literari i editorial, entre edició i edició.