Un fantasma al Teatre Borràs

La versió catalana de la comèdia anglesa 'Un fantasma a casa' arriba a la sala barcelonina

‘Un fantasma a casa’ (‘Blithe spirit’ en l’anglès original) és una de les peces insígnia de l’elegant comediògraf Nöel Coward, quinta essència de l’elegant humor anglès, que amb aquesta obra va aconseguir un dels seus èxits més clamorosos. Antonio Calvo, en la direcció i Marc Rosich, en la dramatúrgia, ens fan arribar la seva lectura particular d’aquest clàssic, que arriba -per primer cop en català- al Teatre Borràs a partir del 22 de setembre.

En aquesta versió el novel·lista Charles es converteix en Carles, un afamat guionista de televisió que s’aïlla dels sorolls de la ciutat a un xalet de la costa. En aquest idíl·lic paisatge, aquest galant madur cerca la inspiració per al seu nou projecte audiovisual: una ambiciona sèrie televisiva sobre esperits i fantasmes. Amb la intenció de documentar-se sobre el món de l’ocultisme, Carles acaba trucant a la consulta telefònica de Madame Arcati, una professional dels contactes amb el més enllà que s’anuncia a la televisió local. La visita de Madame Arcati, amb sessió d’espiritisme inclosa, acaba desfermant conseqüències dramàtiques: l’esperit de l’Elvira, la difunta esposa de Carles, decideix quedar-se un temps de visita entre els vius. Aquest juganer fantasma intentarà fer la vida impossible a Ruth, la nova parella D’en Carles, amb la única intenció de recuperar aquell amor que ella creu que encara és seu?

 
Un èxit des de 1945

El text de Noël Coward es va estrenar el 1941 i de seguida va obtenir reconeixement com una comèdia deliciosa, agradable, intel.ligent, molt aguda i de ritme vertiginós. Amb el temps s’ha convertit en una de les comèdies angleses més interpretades. S’ha representat en diferents ocasions a Londres i a Nova York obtenint rècords de continuïtat en cartell i així convertint-se en una de les obres de més èxit del segle XX. Concretament, al West End londinenc es van interpretar més de 2.000 funcions, des del 1945 al 1970. La producció de Broadway del 1964 va ser nominada a 8 premis Tony juntament amb Funny Girl i Hello Dolly.

David Lean, gran amic i col·laborador de Coward, va portar ‘Blithe spirit’ al cinema el 1945 amb la interpretació de Rex Harrison com Charles Condomine i Margaret Rutherford com Madame Arcati que a Espanya va estrenar-se amb el títol ‘Un espíritu burlón’. També es va fer la versió musical sota el títol de ‘High spirits’. Un dels darrers muntatges ha estat a Nova York L’any 2009, al Schubert Theatre, amb la participació de la famosa actriu Angela Lansbury, que amb 83 anys va fer una brillant interpretació de Madame Arcati, reconeguda amb un premi Tony (el cinquè de la seva carrera).

A Espanya s’ha presentat la versió en castellà de Josep Maria Pou (‘Un espíritu burlón’) els anys 1982 i 1997.

Etiquetes:
, ,