Un segle i mig després: de l'Ictineu a l'Ictineu 3, un submarí modern per a treballs científics

Presentació del calendari de L'Any Monturiol

Aquest vespre tindrà lloc la conferència ?150 anys després: des de l’Ictineu (1859) fins a l’Ictineu 3, un submarí modern per a treballs científics’ a la seu de L’Institut D’Estudis Catalans (carrer del Carme 47, Barcelona). La ponència serà a càrrec de Pere Forès, dissenyador industrial i director d’ICTINEU Submarins, i està organitzada per la Societat Catalana de Tecnologia
Durant conferència es farà la presentació del calendari de L’Any Monturiol, que es va iniciar l’1 de gener de 2009 i es tancarà el 28 de juny de 2010. Aquesta mateixa conferència també es farà el dia 4 de març a l’Underwater Intervention 2009, la trobada internacional més important sobre submarins tripulats que es celebrarà a Nova Orleans (Estats Units) del 3 al 5 de març, en el marc del procés d’internacionalització de Narcís Monturiol i la seva obra.

El 1859 Narcís Monturiol va avarar el seu primer submarí a Barcelona. L’Ictineu (peix-vaixell en grec) era un el·lipsoide de fusta d’olivera i coure a dins d’un casc exterior. El submarí, de 7 metres de llarg i 10 tones de desplaçament, podia encabir fins a sis persones i estava dissenyat per assolir profunditats de fins a 50 metres. El 1864 es va construir un segon Ictineu: una nau de disset metres de llarg i setanta-dues tones de desplaçament, emprant un motor anaeròbic capaç de produir vapor per a la propulsió i oxigen respirable. En els dos vaixells, Monturiol va introduir solucions innovadores per aquell temps i amb el tractat que va escriure es pot dir que establia les bases per a la navegació submarina moderna.

Després de 150 anys, l’empresa Ictineu Submarins està desenvolupant un submarí científic modern. Es submergirà fins a mil dos-cents metres i podrà acollir un equip de tres persones. S’anomenarà Ictineu 3, en homenatge al seu antecessor.