Un total de 27 produccions nominades als Gaudí en la setena edició dels premis del cinema català

Opten al Gaudí a la Millor Pel·lícula els títols Born; L’altra frontera; Rastres de sàndal i Stella Cadente

S’han donat a conèixer les nominacions dels VII Premis Gaudí, en una lectura pública a l’Auditori de La Pedrera a càrrec dels actors i acadèmics Clara Segura i Pere Arquillué. 27 produccions de les 78 inscrites han estat nominades en alguna de les 22 categories dels premis de l’Acadèmia del Cinema Català, resultat de les votacions dels membres de l’Acadèmia.

Opten al Premi Gaudí a la Millor Pel·lícula, guardó que recull el productor, quatre títols, Born, escrita i dirigida per Claudio Zulian, i produïda per Acteon; L’altra frontera, dirigida per André Cruz Shiraiwa, escrita per André Cruz Shiraiwa i Aurora Sulli, i produïda per Cinedegarage i Televisió de Catalunya; Rastres de sàndal, dirigida per Maria Ripoll, escrita per Anna Soler-Pont, i produïda per Pontas Films, i Stella Cadente, dirigida per Lluís Miñarro, escrita per Sergi Belbel i Lluís Miñarro, i produïda per Eddie Saeta.

Les nominades al Gaudí a Millor Pel·lícula en llengua no catalana son 10.000 KM, dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, i produïda per Lastor Media i La Panda Productions; El Niño, dirigida per Daniel Monzón, escrita per Jorge Guerricaechevarría i Daniel Monzón, i produïda per Ikiru Films, Telecinco Cinema, Vaca Films i La Ferme! Productions; Hermosa juventud, dirigida per Jaime Rosales, escrita per Jaime Rosales i Enric Rufas, i produïda per Fresdeval Films i Wanda Visión, i [REC]4: Apocalipsis, dirigida per Jaume Balagueró, escrita per Jaume Balagueró i Manu Díez i produïda per Castelao Pictures i Rec Apocalipse A.I.E.

Carlos Marques-Marcet per 10.000 KM; Daniel Monzón per El Niño; Jaime Rosales per Hermosa juventud i Lluís Miñarro per Stella Cadente, estan nominats a Millor Director.

Les nominades a la categoria de Millor Protagonista Femenina són Aina Clotet per Rastres de sàndal; Bárbara Lennie per Stella Cadente; Ingrid García-Jonsson per Hermosa juventud i Natalia Tena per 10.000 KM. Els nominats a Millor Protagonista Masculí són Àlex Brendemühl per Stella Cadente; David Verdaguer per 10.000 KM; Jesús Castro per El Niño i Luis Tosar, també per El Niño.

Els nominats a Millor Guió son Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet per 10.000 KM; Daniel Monzón i Jorge Guerricaechevarría per El Niño; Jaime Rosales i Enric Rufas per Hermosa juventud i Lluís Miñarro i Sergi Belbel per Stella Cadente.

El Niño, amb 15 nominacions, és la pel·lícula que opta a més estatuetes, entre les quals es troben la de Millor Pel·lícula en llengua no catalana, Millor Direcció i Millor Guió. Stella Cadente la segueix de ben a prop amb 13 nominacions, que també inclouen Millor Pel·lícula, Millor Direcció i Millor Guió, i [REC]4: Apocalipsis amb 9 nominacions, incloent Millor Pel·lícula en llengua no catalana, regna entre les candidatures tècniques com Millors Efectes especials/digitals, Millor Maquillatge i Perruqueria i Millor Muntatge.

Empaten amb 8 nominacions Rastres de sàndal i 10.000 KM, que a més coincideixen en les categories de Millor protagonista femenina i Millor direcció de producció; seguides d’Hermosa juventud amb 5 nominacions, Born amb 4 nominacions, L’altra frontera amb 3 nominacions, Mortadel·lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo i el documental Els anys salvatges amb 2 nominacions. En la categoria Millor Pel·lícula Documental, el director Ventura Durall signa dos dels títols nominats, Bugarach i Els anys salvatges. Dues directores estan nominades al Gaudí al Millor curtmetratge, Laura García i Patricia Font, ambdós produïts per Escac Films.

A la categoria Millor pel·lícula europea, els acadèmics han nominat a les dues pel·lícules espanyoles candidates, La isla mínima i Magical Girl.

Han participat a la setena edició dels Premis Gaudí 78 produccions, de les quals 38 són llargmetratges, entre pel·lícules en llengua catalana (10), no catalana (16), europees (10) i animació (2); 17 pel·lícules documentals, 6 pel·lícules per a televisió, 10 curtmetratges seleccionats per una comissió i 7 pel·lícules que compten amb la participació de talent català.

El dimecres 7 de gener de 2015 comença la segona volta de votacions i la cursa definitiva pels guardons, que es lliuraran l’1 de febrer de 2015 al Sant Jordi Club de Montjuïc en una gala retransmesa per Televisió de Catalunya, presentada per Àngel Llàcer.

La foto de família dels nominats als VII Premis Gaudí tindrà lloc el dimecres 21 de gener a les 11.30 hores al Palauet Albéniz de Barcelona, en un acte presidit per l’Excm. Sr. Xavier Trias, Alcalde de Barcelona.

En el transcurs de la gala de lliurament dels VII Premis Gaudí, el director Ventura Pons rebrà el guardó honorífic Premi Gaudí d’Honor-Miquel Porter per la seva trajectòria.

 

Nominats als VII Premis Gaudí 2015

 

1. Millor pel·lícula

 

Born, escrita i dirigida per Claudio Zulian, i produïda per Acteon SCCL, amb la participació de Televisió de Catalunya.

 

L’altra frontera, dirigida per André Cruz Shiraiwa, escrita per André Cruz Shiraiwa i Aurora Sulli, i produïda per Cinedegarage i Televisió de Catalunya.

 

Rastres de sàndal, dirigida per Maria Ripoll, escrita per Anna Soler-Pont, i produïda per Pontas Films S.L., amb la participació de Televisió de Catalunya i TVE.

 

Stella Cadente, dirigida per Lluís Miñarro, escrita per Sergi Belbel i Lluís Miñarro, i produïda per Eddie Saeta, amb la participació de Televisió de Catalunya.

 

 

 

2. Millor pel·lícula en llengua no catalana

 

10.000 KM, dirigida per Carlos Marques-Marcet, escrita per Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet, i produïda per Lastor Media, La Panda Productions, amb la participació de TVE, Televisió de Catalunya i Canal +.

 

EL NIÑO, dirigida per Daniel Monzón, escrita per Jorge Guerricaechevarría i Daniel Monzón, i produïda per Ikiru Films S.L., Telecinco Cinema S.A.U., Vaca Films S.L., La Ferme! Productions, amb la participació de Mediaset España, Canal + i Canal Sur Televisión.

 

HERMOSA JUVENTUD, dirigida per Jaime Rosales, escrita per Jaime Rosales i Enric Rufas, i produïda per Fresdeval Films S.L., Wanda Visión, amb la participació de Televisió de Catalunya.

 

[REC]4: APOCALIPSIS, dirigida per Jaume Balagueró, escrita per Jaume Balagueró i Manu Díez i produïda per Castelao Pictures S.L., Rec Apocalipse A.I.E, amb la participació de Televisió de Catalunya, TVE i Canal +.

 

 

 

3. Millor director

 

Carlos Marques-Marcet per 10.000 KM

 

Daniel Monzón per EL NIÑO

 

Jaime Rosales per HERMOSA JUVENTUD

 

Lluís Miñarro per STELLA CADENTE

 

 

 

4. Millor guió

 

Carlos Marques-Marcet i Clara Roquet per 10.000 KM

 

Daniel Monzón i Jorge Guerricaechevarría per EL NIÑO

 

Jaime Rosales i Enric Rufas per HERMOSA JUVENTUD

 

Lluís Miñarro i Sergi Belbel per STELLA CADENTE

 

 

 

5. Millor protagonista femenina

 

Aina Clotet per RASTRES DE SÀNDAL

 

Bárbara Lennie per STELLA CADENTE

 

Ingrid García-Jonsson per HERMOSA JUVENTUD

 

Natalia Tena per 10.000 KM

 

 

 

6. Millor protagonista masculí

 

Àlex Brendemühl per STELLA CADENTE

 

David Verdaguer per 10.000 KM

 

Jesús Castro per EL NIÑO

 

Luis Tosar per EL NIÑO

 

 

 

7. Millor direcció de producció

 

Edmon Roch i Toni Novella per EL NIÑO

 

Josep Amorós per RASTRES DE SÀNDAL

 

Mayca Sanz per 10.000 KM

 

Oriol Maymó i Teresa Gefaell per [REC]4: APOCALIPSIS

 

 

 

8. Millor pel·lícula documental

 

BUGARACH, escrita i dirigida per Ventura Durall, Sergi Cameron i Salvador Sunyer, i produïda per Nanouk Film S.L., Filmtank, Televisió de Catalunya i TVE.

 

ELS ANYS SALVATGES, escrita i dirigida per Ventura Durall, i produïda per Nanouk Films S.L., Televisió de Catalunya.

 

GABOR, dirigida per Sebastián Alfie, escrita per Sebastián Alfie, Pedro Loeb i Albert Solé, i produïda per Minimal Films i Miralab.

 

I WILL BE MURDERED (DEMÀ MORIRÉ), escrita i dirigida per Justin Webster, i produïda per Justin Webster Productions S.L., Televisió de Catalunya, amb la participació de TVE i Canal +.

 

 

 

9. Millor curtmetratge

 

Alex, escrit i dirigit per Laura García, produït per Escac Films S.L.

 

CAFÉ PARA LLEVAR, escrit i dirigit per Patricia Font, produït per Escac Films S.L.

 

EL CORREDOR, dirigit per José Luis Montesinos, escrit per Iakes Blesa i José Luis Montesinos, produït per Caduco Films.

 

LINE-UP, dirigit per Àlex Julià Rich, escrit per Dani Campmany, produït per Igloofilms.

 

 

 

10. Millor pel·lícula d’animació

 

Els cap de drap a LA selva de l’arc de Sant Martí, dirigida per Àlex Colls, escrita per Lola Beccaria, i produïda Abano Producións, Anera Films, La tropa de trapo, Raiz Produçoes, amb la participació de TVE.

 

Mortadel.lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo, dirigida per Javier Fesser, escrita per Javier Fesser, Claro García i Cristóbal Ruiz, i produïda per Zeta Cinema, amb la participació de Televisió de Catalunya, TVE i Canal +.

 

 

 

11. Millor pel·lícula per a televisió

 

Descalç sobre la terra vermella, dirigida per Oriol Ferrer, escrita per Marcos Berstein i Maria Jaén, i produïda per Minoria Absoluta, Televisió de Catalunya, TV Brasil i TVE.

 

L’últim ball de Carmen Amaya, dirigida per Judith Colell, escrita per Roger Danès i Alfred Pérez, i produïda per Batabat, Televisió de Catalunya i TVE.

 

Prim: El asesinato de la calle del Turco, dirigida per Miguel Bardem Aguado, escrita per Virginia Yagüe i Nacho Faerna, i produïda per Dream Team Concept, Shine Iberia, TVE i Televisió de Catalunya.

 

Vicenç Ferrer, dirigida per Agustí Crespi, escrita per David Planell i Patrick Bucley, i produïda per BCN Visiona TV, Televisió de Catalunya, Ganga Producciones i TVE.

 

 

 

12. Millor direcció artística

 

Anna Pujol Tauler per RASTRES DE SÀNDAL

 

Antón Laguna per EL NIÑO

 

Javier Alvariño per [REC]4: APOCALIPSIS

 

Sebastián Vogler per STELLA CADENTE

 

 

 

13. Millor actriu secundària

 

Bárbara Lennie per EL NIÑO

 

Mercè Arànega per BORN

 

Rosa Novell per RASTRES DE SÀNDAL

 

Vicky Peña per LOS TONTOS Y LOS ESTÚPIDOS

 

 

 

14. Millor actor secundari

 

Àlex Batllori per STELLA CADENTE

 

Eduard Fernández per EL NIÑO

 

Francesc Garrido per STELLA CADENTE

 

Sergi López per EL NIÑO

 

 

 

15. Millor muntatge

 

Guillermo de la Cal per [REC]4: APOCALIPSIS

 

Juliana Montañés i Carlos Marques-Marcet per 10.000 KM

 

Mapa Pastor per EL NIÑO

 

Núria Esquerra per STELLA CADENTE

 

 

 

16. Millor música original

 

Arnau Bataller per [REC]4: APOCALIPSIS

 

Diego Pedragosa i Sergi Cameron per ELS ANYS SALVATGES

 

Roque Baños per EL NIÑO

 

Zeltia Montes i Simon Smith per RASTRES DE SÀNDAL

 

 

 

17. Millor fotografia

 

Carles Gusi per EL NIÑO

 

Jimmy Gimferrer per STELLA CADENTE

 

Pablo Rosso per [REC]4: APOCALIPSIS

 

Pau Esteve Birba per HERMOSA JUVENTUD

 

 

 

18. Millor vestuari

 

Anna Güell per RASTRES DE SÀNDAL

 

Elena Ballester per BORN

 

Mercè Paloma per STELLA CADENTE

 

Vinyet Escobar per 10.000 KM

 

 

 

19. Millor so

 

Dani Fontorodona, Alejandro Castillo i Ricard Casals per STELLA CADENTE

 

Dani Fontrodona, Jordi Monrós i Marc Orts per L’ALTRA FRONTERA

 

Sergio Bürmann, Oriol Tarragó i Marc Orts per EL NIÑO

 

Xavi Mas, Oriol Tarragó i Marc Orts per [REC]4: APOCALIPSIS

 

 

 

20. Millors efectes especials/digitals

 

Àlex Villagrasa (Lamppost), David Ambit, Lucía Salanueva, Lluís Rivera i Josep Claret per [REC]4: APOCALIPSIS

 

Bernat Aragonés, Eric Venti, Jose Bahamonde i Arturo Baston per L’ALTRA FRONTERA

 

Guillermo Orbe, David Martí i Montse Ribé (DDT) i Raúl Romanillos per EL NIÑO

 

Javier Romero per Mortadel.lo i Filemó contra en Jimmy el Catxondo

 

 

 

21. Millor maquillatge i perruqueria

 

Alma Casal i Elena Pérez per [REC]4: APOCALIPSIS

 

Ignasi Ruiz per STELLA CADENTE

 

Concha Rodríguez i Jesús Martos per RASTRES DE SÀNDAL

 

Alicia Rodríguez i Sergio Esche per BORN

 

 

 

22. Millor pel·lícula europea

 

IDA, dirigida per Pawel Pawlikowski, escrita per Pawel Pawlikowski i Rebecca Lenkiewicz i produïda per Opus Film i Phoenix Film. Polònia.

 

La grande bellezza (La gran bellesa), dirigida per Paolo Sorrentino, escrita per Paolo Sorrentino i Umberto Contarello i produïda per Indigo Film, Medusa Film, Mediaset, Pathé, France 2 Cinéma, Babe Film i Canal +. Itàlia.

 

La isla mínima, dirigida per Alberto Rodríguez, escrita per Alberto Rodríguez i Rafael Cobos i produïda per Atresmedia Cine, Atípica Films i Sacromonte Films. Espanya.

 

Magical Girl, escrita i dirigida per Carlos Vermut i produïda per Films Distribution, Sabre Producciones, Canal +, TVE, Aquí y Allí Films. Espanya.