Una cloenda dedicada a Monturiol tanca Figueres 2009 CCC

En total s'han portat a terme més de 800 activitats organitzades amb més de 212 .000 espectadors

Figueres tancarà aquest dissabte els actes de celebració de Figueres 2009 Capital de la Cultura Catalana, amb una cerimònia de cloenda dedicada a Narcís Monturiol, l’inventor figuerenc que, juntament amb el músic Pep Ventura, han estat el dos eixos de l’esdeveniment. ‘Monturiol, el retorn del geni’ és l’original títol d’aquesta multidisciplinar proposta que compta amb la participació de grups, entitats i artistes figuerencs i que inclou música, circ, dansa, teatre i espectacle al carrer en dos escenaris: el Teatre Municipal El Jardí i els carrers del centre de la ciutat.

L’any 1861, Figueres va rebre Monturiol com un heroi; la ciutat va aclamar el seu fill amb una acollida popular, multitudinària i emotiva. Evocant aquesta arribada i aquesta rebuda triomfal, L’espectacle de cloenda de Figueres 2009 CCC vol homenatjar L’home i la ciutat amb una festa vital, creativa i participativa on el carrer, la gent i el geni de Monturiol seran els veritables protagonistes. L’espectacle de cloenda de tot un any de capitalitat cultural serà un acte multidisciplinar on es trobaran representades les arts i les persones que les han fet possibles.
La cerimònia s’iniciarà a les 17.30 hores, amb l’acte institucional, al Teatre Municipal el Jardí de Figueres, que obrirà portes a les 17.00 hores. A banda dels parlaments de les autoritats, l’acte comptarà amb l’actuació d’artistes i grups figuerencs: el cantant Joanjo Bosk; el músic David Salleras, els alumnes de circ de l’IES Monturiol i la companyia Capa i Espasa. Després de l’acte institucional, cap a les 18.30 hores, tindrà lloc la rua encapçalada per Narcís Monturiol i el seu submarí que recorrerà els carrers de Figueres.

La proposta anirà a càrrec de la companyia Xarop de Canya i comptarà amb la coL’laboració especial dels Castellers de Figueres. Cap a les 20.15, a la plaça Josep Pla, serà el torn de la performance de la ballarina Sofia Asencio amb la Colla Gegantera de Figueres, i tancarà els actes una espectacular audioviosual arquitectònica a la façana del teatre, a càrrec del CoL’lectiu Teneloika, a les 20.30.
Un espectacle engrescador, imaginatiu, molt visual per desitjar més cultura per a tothom. El teatre, la música, la dansa, el circ, les arts visuals i les arts tradicionals conviuran en una experiència única, en un casament extraordinari entre noves i velles tendències, remarcant la força de les entitats culturals figuerenques en la vida cultural de la ciutat.

La cloenda d’aquest dissabte tanca la celebració de Figueres 2009 Capital de la Cultura Catalana, que ha complert els objectius que que s’havia fixat: millorar quantitativament i qualitativament l’oferta cultural de la ciutat, apropar la cultura a la ciutadania i projectar dos grans prohoms de la ciutat i de la cultura catalana, Pep Ventura i Narcís Monturiol, a qui avui, sense cap mena de dubte, coneixem millor.
L’esdeveniment ha ajudat a revolucionar el panorama cultural figuerenc, amb un projecte global i coherent de programació que ha apostat decididament pel carrer com a escenari principal de les seves propostes, un espai ideal per arribar a tots els públics, al conjunt de la ciutadania.

Les dinàmiques generades per aquesta mena d’esdeveniments han permès millorar la comunicació i la coordinació de tot el sector cultural de la ciutat; ampliar l’oferta en totes les disciplines (en especial, les activitats relacionades amb el risc i la creació), i impulsar unes sòlides plataformes de difusió de les activitats organitzades (web, agenda paper, facebook, youtube, mitjans de comunicació….) que han permès explicar aquí i a fora la diversificada proposta cultural que ofereix la ciutat.