Una exposició a Canet de Mar analitza la influència del patrimoni antic català en l’obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner

L’exposició, de format itinerant, s’emmarca en la celebració de l’Any Domènech i Montaner

Redacció.- Ahir es va inaugurar a la Casa Museu de Domènech i Montaner, a Canet de Mar (Maresme), l’exposició “Domènech i Montaner, patrimoni mundial. A la recerca de l’art nacional perdut”. Una mostra, produïda pel Departament de Cultura, amb el suport del Centre d’Estudis Lluís Domènech i Montaner (CEDIM) i l’Ajuntament de Canet de Mar. L’exposició s’emmarca en l’Any Domènech i Montaner, que commemora els cent anys de la mort de l’arquitecte, i es podrà visitar a la Casa museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar durant tot l’estiu.

L’exposició fa un itinerari visual per l’obra arquitectònica, influenciada pels estudis previs que l’arquitecte va realitzar sobre el patrimoni català dels segles anteriors. La mostra s’estructura en set àmbits. S’inicia el recorregut en la Renaixença i l’excursionisme científic, per revisitar el passat gloriós del territori amb la recuperació de temes històrics, que en el cas de Domènech va fomentar la descoberta del patrimoni medieval. El segon àmbit s’endinsa en l’antiga Tarraconensis, fent referència als estudis que va fer de Tarraco i Barcino on aflora el vessant d’arqueòleg de Domènech.

Al tercer àmbit emergeix la figura més medievalista de l’arquitecte, amb una incursió als monuments romànics i gòtics del país, que va visitar regularment, per localitzar i estudiar les construccions més singulars. És en aquest espai on es fa incís en els monuments més importants del període comtal, com són les esglésies romàniques de la Vall de Boí o el Monestir cistercenc de Poblet.

El recorregut desemboca en la projecció d’una nova arquitectura que integra tots els estils, anteriors a la seva època, en els que s’havia fixat Domènech i Montaner. Serà el moment en el qual, a través de l’eclecticisme, arriba a un nou art, el Modernisme català. Un estil urbà, rupturista, liberal i adreçat a les noves classes econòmiques fabrils del país. El Palau de la Música i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ambdues obres reconegudes Patrimoni Mundial per la UNESCO, són els seus grans projectes dins aquesta nova arquitectura.

Durant el recorregut expositiu hi ha diverses taules amb materials digitals sobre les esglésies de la Vall de Boí i el Conjunt Monumental de Centcelles. També es pot veure el vídeo de la projecció del mapping Taüll 1123. A més, cadascun dels àmbits compta amb uns codis QR que condueixen a les persones visitants a diversos arxius sonors amb informació complementària.

L’exposició, d’entrada lliure, es pot visitar a la Casa Museu fins a finals d’agost. Després, itinerarà per diversos municipis començant al Pati de Jaume I de l’Ajuntament de Tarragona, per continuar a la Casa Navàs de Reus, al Monestir de Poblet, a l’església de Sant Joan de Boí i, al Recinte modernista de Sant Pau de Barcelona.