Una exposició d’Andy Warhol, entre les primeres confirmacions de la 7a edició del Festival Panoràmic

La mostra suposarà la selecció més extensa mostrada fins avui a Espanya

Redacció.- El festival Panoràmic celebrarà la seva 7a edició de manera simultània a Granollers i Barcelona del 19 d’octubre al 26 de novembre, presentarà la sèrie de retrats fílmics curts, muts i en blanc i negre “Screen Tests” d’Andy Warhol, realitzats en els anys seixanta i que mostren figures de l’escena cultural de la Nova York de l’època. La mostra suposa la selecció més extensa mostrada fins avui a Espanya. A més, i en el marc de l’exposició, es projectarà la pel·lícula inèdita “Velvet Suite” de Manuel Huerga.

El festival ha anunciat la programació de Panoràmic Lab, l’espai dedicat a les arts digitals i a la seva vinculació política i social: l’artista Zach Blas presentarà un projecte que protesta contra el reconeixement facial biomètric i contra les desigualtats que propaga aquesta tecnologia; el duo d’artistes Varvara & Mar qüestionen l’anàlisi de les emocions humanes de la IA en “Keep Smiling”, una experiència interactiva en línia en forma d’entrevista de treball feta per un agent algorítmic, i Pilar Rosado convertirà al visitant en artista de la seva exposició transformant la imatge del seu rostre en una nova versió alternativa a través d’algorismes intel·ligents.

Panoràmic File, el projecte que convida a artistes a treballar amb arxius històrics de Granollers i Barcelona amb l’objectiu d’activar els seus fons i fer-los visibles, comptarà amb intervencions de Pere Llobera en l’arxiu fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya (CEC); Nuria Nia en el Arxiu Municipal de Granollers; Àlvar Calvet en el Arxiu de Etnografia i Folklore de Catalunya, i Fernando Colin Roque en l’arxiu de Casa Planas (Mallorca), amb una reflexió sobre el reconeixement facial en les imatges turístiques.

La temàtica d’aquest any del festival està vinculada a la idea de “Repensar el rostre”, un anhel que en cada època ha tingut els seus objectius: de l’aparició de la fotografia als recents i controvertits sistemes de reconeixement facial.

Els retrats fílmics d’Andy Warhol

El festival Panoràmic dedica una exposició als “Screen Tests” d’Andy Warhol, els retrats fílmics curts, muts i en blanc i negre que l’artista va gravar entre 1964 i 1966, retrats que mostren una àmplia gamma de personalitats de l’escena cultural de la Nova York de mitjan seixanta, i que permeten comprendre com Warhol considerava el rostre i el retrat com a gènere en una societat saturada d’estrelles. L’exposició, que mostrarà 30 retrats d’uns 4 minuts cadascun, i suposarà la selecció més extensa mostrada fins avui a Espanya, estarà muntada en un espai que recrearà el famós estudi novaiorquès The Factory, on van ser gravats gairebé tots els Screen Tests, en Roca Umbert – Fàbrica dels Arts.

Andy Warhol va crear gairebé cinc-cents Screen Tests de persones famoses i anònimes que passaven pel seu estudi, personalitats del món de la poesia, la música, la moda, el cinema i l’art com Allen Ginsberg, Lou Reed, Bob Dylan, Nico, Edie Sedgwick, Dennis Hopper, Marcel Duchamp o Salvador Dalí.

El procediment sempre era el mateix: Warhol filmava als subjectes en silenci i amb una càmera Bolex immòbil carregada amb rotllos de pel·lícula de 16 mm en blanc i negre. Les persones havien d’asseure’s durant uns tres minuts. Després els Screen Tests es projectaven en càmera lenta, ampliant així la seva durada, i dotant-los d’una particular aparença d’ensomni.