Una exposició i un cicle de conferències reivindiquen les figures de Josep Pla i Joan Fuster

S’ha organitzat un cicle de conferències/diàleg en el que hi participaran Joaquim Nadal, Xavier Pla, Josefina Salord, Francesc Montero, Manuel Llanas, Cristina Masanés, Jan Brugueras i Àlvaro Muñoz

Redacció.- L’exposició Joan- Fuster – Josep Pla: una conversa infinita produïda per la Fundació Josep Pla i comissariada pel professor, Antoni Martí Monterde, s’ha inaugurat aquesta setmana a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

A la inauguració hi han participat M Àngels Planas, vicepresidenta i diputada de la Diputació de Girona; Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya i vicepresident del Patronat de la Fundació Josep Pla; Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla; Antoni Martí Monterde, professor de la Universitat de Barcelona i comissari de l’exposició; i membres del Patronat de la Fundació Josep Pla.

La mostra posa en diàleg els dos grans intel·lectuals del segle XX contraposant les seves vides, obres i interessos comuns. Josep Pla (Palafrugell, 1897-1981) i Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) són els dos escriptors més decisius de la literatura catalana del segle XX. Al marge de les diferències generacionals o ideològiques, la seva manera d’entendre la literatura i el país no només són complementàries, sinó que mostren unes grans afinitats: referents literaris compartits, preocupacions semblants, dedicació paral·lela al periodisme, editors en comú.

Aquesta exposició il·lustra com les seves trajectòries particulars s’entrellacen entre articles, llibres i cartes; construint una posteritat de paper que ens permet apreciar-los, avui, com una unitat literària i com una sòlida columna que sustenta la cultura catalana de la segona meitat del segle XX.

Es podrà visitar fins al 27 de juliol a la sala d’exposicions de la primera planta de dilluns a divendres d’11 a 20 h i els dissabtes d’11 a 18 h (festius tancat).

S’han organitzat dues visites guiades a la mostra que tindran lloc el dijous 13 de juny i dijous 11 de juliol a les 18.30 h.
 

Cicle de conferència/diàleg «Complicitats infinites: Quatre homenots i Josep Pla»

Jaume Vicens Vives, Joan Fuster, Francesc de Borja Moll i Agustí Calvet, Gaziel, són, juntament amb Josep Pla, cinc figures imprescindibles de la cultura catalana del segle XX. Coincidint amb l’exposició Joan Fuster – Josep Pla: una conversa infinita, ens acostem a aquestes grans figures de la literatura, el periodisme, la filologia i la història catalanes a través de la relació que van mantenir amb Josep Pla i que ha quedat documentada en la seva correspondència.
En el cicle es versarà sobre Francesc de Borja Moll, Gaziel i Joan Fuster. Hi participaran Joaquim Nadal i Xavier Pla, Manuel Llanas i Cristina Masanés, Josefina Salord i Francesc Montero, i Jan Brugueras i Àlvaro Muñoz.
Les xerrades tindran lloc els dimecres a les set del vespre a la Casa de Cultura fins el 19 de juny.