Una exposició, un concert i una instal·lació lluminosa dins els pròxims esdeveniments de gener de la Fundació Lluís Coromina

"Fer farina blana" de Tino Soriano, "Equilibris precaris" de CaboSanRoque i Duot & Johannes en concert són els propers actes programats

La Fundació Lluís Coromina ha presentat els tres pròxims esdeveniments de la fundació de cares al proper gener 2016. La programació està formada per una exposició, un concert i la instal·lació lluminosa “Equilibris precàris”.

 

En l’Espai Eat Art es prolonga l’exposició “Farina blana” de Tino Soriano, una sèrie de fotografies que mostren diversos aspectes del recorregut d’un dels aliments processats més antics que existeix, el pa, des del camp de blat fins a la representació que n’han fet grans artistes, passant per imatges de diversos processos de la seva producció.. “Tot fa creure que el pa, un dels aliments processats més antics que existeix, va ser inventat per casualitat per un ancestre del Neolític que, després de barrejar un grapat de blat amb una mica d’aigua per fer-se unes farinetes, va veure com aquelles restes de menjar es convertien en una massa plana, seca i granulada: el que en podríem dir una fogassa ancestral, duradora i fàcilment transportable. Aquell va ser el primer descobriment que va permetre la transformació d’uns cereals que, essent tan indigestos en estat natural, van esdevenir una vianda que, encara avui, és matèria primera de la dieta de la major part de països del món” – Eva van den Berg –

Espai Eat Art- Plaça Major,33 Banyoles
Matins de dissabtes de 11h a 14h
Tardes de dijous,divendres i dissabtes de 16:30h a 20:30h Prolongada fins al 9 de gener
Entrada gratuïta
 

 

En el mateix espai, Duot, format per Ramon Prats a la bateria i Albert Cirera al saxo, es tornen a reunir amb el contrabaixista suec, Johannes Nästesjö. Duot té una llarga trajectòria en el món de la música improvisada: 3 discs editats, tres gires europees i col·laboracions amb gent com Mats Gustafsson, Agustí Fernández, Hugo Antunes, Carlos Zingaro i un llarg etcètera. Un d’aquests col·laboradors ha estat Johannes Nästesjö, amb qui van compartir una gira per Suècia i Dinamarca. En aquesta ocasió, la trobada serà a Catalunya, passant per Barcelona, Vilafranca del Penedès i Banyoles.

 

Espai Eat Art- Plaça Major,33 Banyoles
Duot & Johannes en concert 
Dissabte, 9 de gener 21 h 5€ 

 

 

CaboSanRoque va néixer el 2001 com a col·lectiu musical, manllevant el nom d’un vell transatlàntic. Actualment està integrat per Laia Torrents (Barcelona, 1976), enginyera industrial, i Roger Aixut (Barcelona, 1975), arquitecte, que van deixar la indústria per dedicar-se plenament a CaboSanRoque. A cavall entre grup de rock experimental, artistes plàstics i performers, CaboSanRoque desborden les categories gràcies als seus artefactes: matèria i ona, màquines musicals i instruments que fan soroll, objectes en sèrie que es tornen únics en els seus collages mecànic-sonors. En catorze anys d’existència, CaboSanRoque han generat una població heteròclita de màquines musicals que viatgen d’una escena a l’altra i han col·laborat amb grans noms de l’escena musical, popular i experimental, i de les arts escèniques i plàstiques.

Després de presentar la seva exposició antològica “La cobla patafísica”, a principis de 2015 al centre Arts Santa Mònica de Barcelona, la Fundació Lluís Coromina ofereix a CaboSanRoque un espai al Puntal d’Arts de Banyoles per tal de què la seva col·lecció de collages mecànics-sonors pugui continuar creixent. Com a celebració de l’inici d’aquesta col·laboració, CaboSanRoque presenta a Banyoles la instal·lació sonora “Equilibris precaris”.

En totes les obres de CaboSanRoque és necessari un equilibri, moltes vegades preciós i precari. Paràmetres i condicions físiques es relacionen en una fràgil estabilitat, per tal que aparegui un fenomen excepcional, l’excepcionalitat del so únic que té el seu origen en la metafísica de l’objecte, en la singularitat de la seva vida passada.

L’equilibri precari també ens parla del terreny en el què camina CaboSanRoque en un sistema de forces comprès entre diferents disciplines com l’art sonor, la música, les arts plàstiques, les arts escèniques, la performance, etc, etc. Disciplines que el món insisteix en separar i que per CaboSanRoque conformen un continu sota el qual desenvolupa la seva feina.

“Equilibris precaris” és una instal·lació sonora que reorganitza la majoria dels collages mecànics-sonors d’objectes creats per CaboSanRoque en els darrers 15 anys i la seva extensa col·lecció personal de fetitxes per construir un paisatge laberíntic de tòtems i fites topogràfiques, acumulacions d’objectes personals i creacions mecàniques.

“Equilibris precaris” posa en relació la vessant de CaboSanRoque com a col·leccionistes de sons, amb el col·leccionisme d’objectes, fruït de diferents experiències vivencials, viatges, obsequis i troballes. D’aquesta manera, els objectes personals i les creacions es relacionen entre sí, esborrant qualsevol valor jeràrquic entre ells. Equilibris precaris és la creació d’una topografia emocional per explosió d’un arxiu de rareses, condensació i expansió de sons i objectes, el so excepcional de la quotidianitat: cintes mètriques, caps de vedella, ampolles de laboratori, pintes, fotografies, butaques, caragoles i magnetòfons.

Una col·lecció de sons significa entendre la multiplicitat del món sonor, trobar un significat ocult i aprendre, en el terreny personal, la magnitud del que és meravellós davant el descobriment de cada nou so. En aquest sentit, la col·lecció de CaboSanRoque es planteja com un descobriment personal, una recerca de generació de sons a partir de la mecànica que es mou entre la intuïció i l’erudició per provocar- nos el reflex de la sorpresa i el sobresalt.

 

El Puntal-Laboratori de les Arts

Instal·lació sonora “Equilibris precaris”- C/Girona, 161 Banyoles
CaboSanRoque
Inauguració 22 de gener a les 20h del 23 de gener al 5 de febrer. Tardes de 16h a 20h. Entrada gratuïta