Una història real guanya el 43è premi Prudenci Bertrana

El drama d'Afganistan explicat de primera mà

Les guanyadores del 43è premi de novel·la Prudenci Bertrana, dotat amb 42.100 euros, són la periodista Agnès Rotger (Badalona 1973) i Nàdia Ghulam (Kabul 1985) per la seva novel·la El secret del meu turbant.

El llibre explica la història de la pròpia Nàdia, una noia afganesa que amb només vuit anys va ser ferida per una bomba que marcaria la seva vida i la de la seva família i que li va deixar seqüeles terribles a mig cos. Durant els dos anys que va estar hospitalitzada a Afganistan es va instaurar el règim talibà. L’any 1996 es va vestir de noi per poder subsistir, ja que els talibans havien prohibit que les dones treballessin fora de casa. Durant deu anys va viure amb una identitat falsa per poder mantenir els seus pares malalts i les seves germanes petites.

El jurat que ha escollit L’obra guanyadora està format per Xavier Cortadellas, Xavier Pla, Ester Pujol, Emili Teixidor i Vicenç Villatoro. El llibre sortirà publicat per Columna Edicions el proper 25 de novembre.

L’assagista traductor, crític literari i poeta Sam Abrams ha estat guardonat amb el 31è Premi d’Assaig Carles Rahola 2010 amb l’obra Llegir Maragall, ara. El jurat estava format per Ignasi Aragay, Glòria Granell, Josep Lluch, Jordi nadal i Mariàngela Vilallonga. La dotació del premi és de 6.000 euros.

El 33è premi Miquel de Palol de poesia ha estat per a la valenciana Pepa Úbeda amb el llibre La meua frontera. El premi, dotat amb 2.400 euros, ha estat atorgat pel jurat format per Núria Esponellà, Pere Gimferrer, Susanna Rafart, Màrius Sampere i Rosa Torrent.

El jurat del 25è Premi de literatura juvenil Ramon Muntaner format per Pau Joan Hernández, Natàlia Molero, Patrizia Campana i Francesc Miralles i David Nel·lo, ha decidit per unanimitat declarar el premi D’enguany desert.