
10 gen. 2015 Una mirada crítica al Marroc de Mohammed VI a través dels seus cineastes
El cinema marroquí més implicat amb els drets humans aterra a Barcelona el proper dia 13 en el marc del cicle 'Després de Tànger: el Marroc, Avui'
Del 13 al 28 de gener Barcelona acull el primer cicle de cinema marroquí centrat en els drets humans Després de Tànger: el Marroc, Avui organitzat per l’ONG Arte y Dignidad en Acción, el Consell Nacional de Drets Humans i la Filmoteca de Catalunya. La tria de pel·lícules reflecteix les condicions socials, polítiques i econòmiques del poble marroquí al llarg de la transició que va començar amb l’entronització del rei Mohammed VI l’any 1999.
Paral·lelament a l’exhibició, els directors convidats formaran part de les taules rodones obertes al públic Cinema i compromís al Sud (Dijous 15/01, 10-12h. Escola de Cinema) i Universalitat de Drets Humans i Cinema (Divendres 16/01, 19h. Filmoteca de Catalunya).
Cadascuna de les estrenes de Nour-Eddine Lakhmari és un esdeveniment que omple les sales. El realitzador porta a la Filmoteca Zéro, la pel·lícula guanyadora del Festival de Tànger –màxim guardó del cinema marroquí-, la història d’un policia i la seva particular relació amb el seu pare.
Mort a la venda de Faouzi Bensaïdi va estrenar-se al Festival de Cinema de Toronto i va ser l’escollida per representar Marroc als Òscar 2013. Ha recollit premis als festivals de Berlín, Brussel·les i Tànger. Posa en escena la vida de tres joves en un context sense expectatives.
A Nuestros lugares prohibidos Leila Kilani posa el documental al servei de la memòria històrica: la cinta segueix les vivències de quatre famílies en el marc de la investigació de la violència d’estat en el marc dels anys de plom. Los pioneros de lo desconocido, de Hassan Kher, també explora les ferides de la repressió que van patir els marroquins des de 1956, l’any de la independència, fins a principis dels noranta.
El Arbi El Harti és una de les veus més compromeses del diàleg intercultural hispano-marroquí. Escriptor polifacètic, és catedràtic de literatura espanyola i hispanoamericana de la Universitat Mohamed V-Agdal de Rabat i, actualment, president de l’APAIUC (Centre d’Acció Intercultural Universitària Ciutadana).
Ha estat director de cultura de l’Institut Cervantes de Casablanca i director de l’Institut Internacional del Teatre del Mediterrani per al Marroc i el Món Àrab.