Una plataforma de vídeos interactiva per a persones amb autisme

AutisMIND Vídeos és una eina terapèutica per prendre decisions davant de situacions concretes i aprendre'n les conseqüències

Redacció.- Molts dels avenços científics, tecnològics, culturals i socials han estat i estan liderats per persones amb alguna condició de l’espectre autista, des d’Isaac Newton, Albert Einstein o Charles Darwin fins a Steven Spielberg, Woody Allen, Bill Gates o Greta Thunberg. La seva manera diferent de veure i entendre el món pot contribuir significativament a la societat. Tanmateix, també els pot comportar problemes importants d’adaptació.

Fent servir una metàfora, les persones amb autisme “viuen en un món que funciona majoritàriament amb el sistema operatiu Windows, però ells fan servir macOS, fet que els genera dificultats de compatibilitat contínuament”, apunta el psicòleg clínic Àlex Escolà, professor col·laborador de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Per ajudar aquest col·lectiu, que s’estima que engloba un 1 % de la població, a poder navegar més bé en un món dominat per persones neurotípiques, i també per ajudar-los a millorar la qualitat de vida, el benestar i l’adaptació funcional, Escolà, juntament amb l’equip de psicòlegs de l’Institut de Diagnòstic i Atenció Psiquiàtrica i Psicològica de Barcelona, ha creat una plataforma web de vídeos interactius en continu anomenada AutisMIND Vídeos, destinada a estimular la comunicació i la cognició social d’adolescents i adults amb autisme. L’objectiu és que l’usuari prengui decisions durant la reproducció dels vídeos i triï com continua la història, com es resol un problema o quin desenllaç té una situació.

Ajuda per a les situacions quotidianes

“La idea és semblant a una mena de llibres que es van popularitzar als anys vuitanta i noranta en què havies de triar la teva pròpia aventura”, explica Escolà, que imparteix docència al màster universitari de Psicologia Infantil i Juvenil: Tècniques i Estratègies d’Intervenció dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC. “Hem enregistrat situacions quotidianes, com ara una visita al metge, una entrevista de feina o una cita, i, en cada moment, la persona pot anar prenent decisions que determinen com continua la història”, afegeix.

De moment, ja hi ha hagut 300 usuaris que han provat aquesta plataforma, i han constatat que és motivadora i que funciona com una eina terapèutica molt potent que els permet aprendre a anticipar situacions, practicar possibles solucions i veure les conseqüències de cada acció. “Adquireixen recursos per a la vida real”, resumeix Escolà.

Aquest projecte agafa el relleu d’AutisMIND, una aplicació mòbil llançada el 2017 per Escolà i adreçada a un públic infantil. En aquella primera iniciativa tecnològica, el que es pretenia era ajudar nens petits amb autisme a posar-se al lloc dels altres per poder fer inferències sobre el seu comportament. L’aplicació va tenir molt bona acollida i ja té més de 35.000 baixades.

En aquesta segona iniciativa també hi participen adolescents i joves amb autisme que assessoren els professionals sobre els guions dels vídeos. “Des del disseny i la creació de la plataforma, ens guien amb la seva manera de veure el món o des de la seva pròpia experiència”, afirma Escolà, que conclou que “la neurodiversitat i la inclusió són possibles i beneficien a tothom”.

AutisMIND Vídeos és un dels vuit projectes finalistes de l’edició 2022 del programa d’emprenedoria SpinUOC, impulsat per la plataforma Hubbik. La iniciativa d’Àlex Escolà va guanyar el premi del públic a l’acte final del programa, celebrat al juny a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona.

Aquest projecte afavoreix els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides 3, salut i benestar; 4, educació de qualitat, i 10, reducció de les desigualtats.

UOC R&I

La recerca i innovació (R+I) de la UOC contribueix a solucionar els reptes a què s’enfronten les societats globals del segle xxi, mitjançant l’estudi de la interacció entre la tecnologia i les ciències humanes i socials, amb un focus específic en la societat xarxa, l’aprenentatge en línia i la salut digital.

Els més de 500 investigadors i investigadores i els 51 grups de recerca s’articulen entorn dels set estudis de la UOC, un programa de recerca en aprenentatge en línia (e-Learning Research) i dos centres de recerca: l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3) i l’eHealth Center (eHC).

A més, la Universitat impulsa la innovació en l’aprenentatge digital a través de l’eLearning Innovation Center (eLinC) i la transferència de coneixement i l’emprenedoria de la comunitat UOC amb la plataforma Hubbik.

Els objectius de l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i el coneixement obert són eixos estratègics de la docència, la recerca i la innovació de la UOC. Més informació: research.uoc.edu.