Una publicació i una exposició mostren el fons fotogràfic que el fotoperiodista Miquel Ruiz té dipositat a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

L'exposició es podrà veure fins al 29 de juny a Figueres i després viatjarà arreu de les comarques gironines i catalanes, a l'Estat espanyol i a l'estranger, mitjançant el programa d'exposicions itinerants de la Diputació.

Les fotografies que es mostren  en l’exposició responen a una acurada selecció d’entre totes les imatges que integren el fons, i segueixen un patró temàtic mitjançant el qual també es fa un recorregut per la trajectòria professional i vital de Miquel Ruiz.

S’inicia amb un bloc fotogràfic dedicat a la premsa territorial: un aplec d’imatges que comprenen la producció de Miquel Ruiz per als mitjans de comunicació del territori gironí i català des dels seus inicis, l’any 1979, fins al 2003, i que mostren algunes de les principals notícies i esdeveniments polítics i socials ocorreguts a les comarques de Girona.

El segon bloc aplega les imatges recollides en alguns dels seus projectes internacionals entre els anys 1987 i 2006: Nicaragua, Palestina i Sri Lanka. En aquests destins el fotògraf esdevé de nou narrador crític de la realitat, i construeix un discurs amb voluntat de denúncia.

El tercer bloc correspon a Bòsnia, i és el més representatiu en el treball de Miquel Ruiz. Cobreix tant la primera etapa (1993-1997), en ple conflicte dels Balcans (setge de Sarajevo), com algunes de les etapes posteriors (2006-2009). Les imatges d’aquest tercer bloc recullen les seqüeles de la guerra i les manifestacions i actes de reconeixement de les víctimes, especialment les del genocidi de Srebrenica.

I el darrer bloc mostra unes imatges de producció recent, de factura més íntima i personal, que estan agrupades en tres projectes titulats Instagrams, el nom de l’aplicació amb què han estat captades, Les hores, en homenatge al llibre de Josep Pla, i Ictustransformació, en clara referència a l’atac que va tenir Ruiz l’any 2010.

Aquest projecte serveix no només per donar a conèixer el patrimoni fotogràfic de les comarques gironines, sinó també per mostrar d’una manera àmplia el treball de Miquel Ruiz, el qual forma part d’una generació de fotògrafs que han deixat empremta en el món de la premsa a les comarques gironines.

És la primera vegada que es projecta una exposició del fotògraf en clau retrospectiva i amb la voluntat de transmetre també la dimensió personal de Miquel Ruiz, un fotògraf que ha utilitzat la fotografia per denunciar la injustícia i promoure la solidaritat (tant des de l’ONG Fotògrafs per la Pau, com amb la seva implicació personal en el conflicte de Bòsnia i Hercegovina), i, fins i tot, per lluitar contra les seves pròpies adversitats, després de l’ictus que va patir l’any 2010 i que va fer que la seva trajectòria com a fotoperiodista quedés aturada. Des de llavors, Ruiz utilitza la imatge com a instrument de recuperació, ja que ara treballa en processos més creatius i d’experimentació.