Una setantena de vins DO Empordà obtenen l'excel·lent a la Guia Peñín 2016

Més d’una quinzena de cellers DO Empordà situen dos o més dels seus vins en la categoria d’excel·lent

Mantenint la tendència dels últims anys, els cellers de la Denominació d’Origen Empordà han tornat a assolir els seus millors resultats en la nova edició de la Guia Peñín. En la publicació corresponent al 2016, un total de 68 vins empordanesos aconsegueixen l’excel·lent (entre 90 i 94 punts). 

Aquesta xifra representa un notable increment respecte els 43 excel·lents assolits per vins empordanesos en l’edició vigent del 2015. I aquest increment  encara és més evident si es compara amb les notes d’ara fa una dècada quan només un vi empordanès arribava als 90 punts a la Guia Peñín del 2005.

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d’excel·lents a la Guia Peñín del 2016, amb 40 dels 68. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb 17 excel·lents, i cal remarcar també les bones puntuacions dels vins dolços amb una desena de vins amb més de 90 punts.

 

Els vins més ben puntuats

Els vins més ben valorats de la denominació empordanesa obtenen 94 punts. Es tracta del vi negre Finca Garbet 2007, del celler Peralada, i el vi dolç Ino, del celler Masia Serra. Amb 93 punts, trobem tres vins de Vinyes d’Olivardots (Gresa 2009, VD’O 1.10 i VD’O 7.13) i un vi del celler Espelt (Comabruna 2011).

El celler que aconsegueix més excel·lents és Peralada amb 14 vins, seguit de Vinyes d’Olivardots, amb 7 vins amb aquesta nota. En total, una quinzena de cellers empordanesos situen dos o més dels seus vins en la categoria d’excel·lents: Peralada, Vinyes d’Olivardots, Masia Serra, Martí i Fabra, Archè Pagés, Oliver Conti, Espelt, Mas Llunes, Mas Oller, Vinyes dels Aspres, Cooperativa de Garriguella, Celler Cooperatiu d’Espolla, Clos d’Agon, Roig Parals, Sota els Àngels i La Vinyeta.

Pel que a a la categoria de vi molt bo, amb notes que van dels 85 als 89 punts, els cellers empordanesos aconsegueixen aquesta qualificació per a 141 vins. Més del 90% dels vins empordanesos valorats a la Guia Peñín 2016 obtenen la nota d’excel·lent o molt bo.

El Consell Regulador de la DO Empordà valora molt positivament aquests resultats que tornen a evidenciar la millora qualitativa que han experimentat els vins empordanesos en la última dècada. La DO Empordà recull els fruits del nou model de negoci que aplica des de fa més d’una dècada basat en les produccions de qualitat, generalment més petites i amb major pes de les varietats autòctones.