
09 jul. 2018 La V edició de Figueres Es Mou arriba al cap de setmana omplint la capital de l’Alt Empordà de dansa i arts del moviment
Del 3 al 8 de juliol, es poden veure a Figueres 31 propostes artístiques d'alta qualitat: 10 espectacles internacionals, 14 catalans i 7 de la resta de l’estat
Redacció.-FIGUERES ES MOU ja és aquí. Va arrencar el passat dimarts dia 3 i transformarà Figueres en un gran escenari fins el proper diumenge 8 de juliol. Aquesta V edició presenta espectacles de gran qualitat, tallers per a la comunitat i classes per a professionals, entre altres activitats. Figueres Es Mou, organitzat pel col·lectiu AGITART, compta amb 31 propostes artístiques d’alta qualitat; de les quals 10 són internacionals, 14 són catalanes i 7 són de la resta de l’Estat. Aquestes tenen lloc en diversos espais de la capital de l’Alt Empordà com La Rambla, la Plaça Josep Pla, La Cate o l’Institut Ramon Muntaner.
El festival és la culminació de les activitats que el col·lectiu AGITART realitza al llarg de l’any, amb l’objectiu de compartir la dansa i el moviment amb tothom. L’objectiu principal de Figueres es Mou és apropar la dansa i arts del moviment trencant les barreres entre el públic i els artistes; amb la intenció d’oferir una proposta cultural i artística a la ciutat de Figueres.
Des de França, arriben a Figueres dues propostes: La Grand Phrase de la Compagnie Didier Théron i Janus, de Los Muchachos. El primer espectacle s’ha pogut veure enguany en el marc del Sismògraf i consisteix en un espectacle de dansa itinerant protagonitzat per éssers humans de proporcions gegantines, ballarins dins cossos inflables. Janus, la segona proposta del país bretó, és una peça on els tres intèrprets conviden al públic a explorar el sentit de la vida, a través de la roda de la mort, un objecte mític i rar del circ tradicional.
Into Outside de Beaver Dam Dance de Suïssa, és una peça del coreògraf Edouard Hue interpretada per Félix Héaulme, Noëlle Quillet i Yurié Tsugavwa que reflexiona sobre la importància de l’individu a la societat i el poder d’aquesta per canviar-lo. I des d’Israel, arriba Anyone de Yotam Calo’Livne, una peça estrenada al festival Dane Shades 2017 del Susan Delial Center d’Israel i interpretada per dos ballarins, Gal Gorfung i el mateix Yotam Calo’Livne.
Des de l’altra banda de l’atlàntic, es podrà veure One hit wonder, dels mexicans Carla Segovia i Guillermo Aguilar. La peça és una recerca coreogràfica proposada a partir de referents culturals de l’època dels noranta amb la finalitat de crear un ‘retro espai’ actiat per dos artistes escènics.
Per últim, la programació internacional inclourà una peça italiana, Don’t Kiss de Fabio Liberti i una peça grega, Trajectory: a tragedy of a Victory de la Margarita Trikka Cie. La primera, de 13 minuts, proposa una historia a través d’un petó i la segona, una coreografia de Margarita Trikka, s’inspira en l’assaig de George Steiner ‘Deu (possibles) raons per la tristesa de pensament’. Trajectory: a tragedy of a victory investiga l’adaptació física de pensar i presentar la tragicomèdia de la ment humana.
La programació del país
Entre aquests, dues estrenes en el marc del Figueres Es Mou: Un carrer és, de Com un llum Teatre i Painball, la darrera creació de Les Impuxibles.
Un carrer és proposa diverses accions al llarg del dia per crear, amb el públic, la definició de carrer. Una reflexió vivencial que convidarà als espectadors a pensar com son els carrers més enllà de ser espais físics, explorant el carrer com a espai on es viuen experiències. La creació de l’espectacle s’ha preparat únicament per estrenar-se de manera específica a Figueres durant el Festival. Per altra banda, la segona estrena en el marc de Figueres Es Mou és Painball, de Les Impuxibles. Amb textos de Bel Olid, les germanes Peya es llancen al carrer i ho fan amb una peça que posa en joc pilotes que el públic pot llençar, rebre, esquivar i posseir, en un joc obert al públic que posarà en escena set pianos de cua, tres faquirs i un micròfon obert a tothom que vulgui expressar-se lliurement.
Altres propostes catalanes que es podran veure son: El corredor d’arena, de la Jove companyia de l’EMDC- Upside Down; Chey Jurado presentarà Agua, un tastet de la coreografia Sentinel; In private serà la peça que mostrarà Psicoproject en Moviment, una creació de Jordi Soler i Gisela Riba; Hommanimal és una coreografia d’estils fusionats creada a partir d’un workshop realitzat pel ballarí i coreògraf Kiko López amb alumnes de diferents disciplines de dansa i també es podrà veure Billie Jean, de La Intrusa, la companyia Premi Nacional de Dansa ’15 de Virgínia Garcia i Damián Muñoz.
A més, el Festival també acollirà l’espectacle Conseqüències, de la Cia Moveo, peça guanyadora del Premi Moritz FiraTàrrega’17 a la Millor Estrena d’Arts de Carrer; Mira’t de Circ Pànic, un espectacle de circ i moviment creat i interpretat per Jordi Panareda; Envà, un espectacle de circ amb 250kg de palla d’Amer i Àfrica i Allò que diuen… de Quim Bigas, un encàrrec molt especial del Festival cap al creador català, un espectacle fet a mida perquè Bigas expliqui i anunci la programació de Figueres Es Mou 2018.
A nivell local, es presentarà el projecte MOU Jove Talent de l’Empordà coordinat per Oriol Morales, una caravana de tràilers de joves creadors de l’Empordà que inclou una assessoria perquè puguin gaudir del festival de maneres diferents i Ballem Sardanes, on es convidarà al públic a ballar.