Les variacions Goldberg, interpretades pel trio de corda Triskel, protagonistes de la primera matinal del festival Vespres d’Arnadí

La versió de ‘Variacions Goldberg a tres’ proposa una lectura colorista, rica en sonoritats i textures d’una obra de referència del Barroc, acompanyada de les pintures de la flautista i il·lustradora Marina Durany.

Redacció.-El segon concert de la tercera edició del festival de música barroca Vespres d’Arnadí tindrà aquest diumenge per primera vegada una actuació en horari matinal amb l’objectiu d’obrir-se a públics més amplis. El concert se centrarà en les ‘Variacions Goldberg a tres’, un dels cims de l’obra de clavicèmbal de Bach i de la música de tots els temps. L’actuació serà el diumenge a les 11 del matí a la històrica Església de L’Esperança del barri Gòtic de Barcelona. La versió estarà interpretada pel trio de corda Triskel, format per Farran Sylvan James (violí), Elizabeth Gex (viola) i Hannah Freienstein (cello).
 
Sobre el cicle ‘Vespres d’Arnadí’
La tercera edició del cicle de concerts Vespres d’Arnadí, sota la  direcció de Dani Espasa, està dedicada a la figura del geni del barroc Johann Sebastian Bach (1685 – 1750).
 
Amb la programació d’aquest festival de producció pròpia i amb el canvi de seu plantejat enguany (fins ara els concerts havien tingut lloc a l’església de Sant Felip Neri), Vespres d’Arnadí vol continuar donant a conèixer espais catalogats i d’alt valor patrimonial de la ciutat de Barcelona, aprofundint en l’objectiu majúscul de divulgar, a mitjà termini, peces clau del patrimoni barceloní, tant entre la població local, com també entre els visitants.
 
Amb aquest nou horari i l’aposta per programar durant el cap de setmana, Vespres d’Arnadí pretén consolidar els objectius que l’han portat a organitzar aquest festival de producció pròpia i que són, principalment, oferir interpretacions de música barroca d’alt nivell i esdevenir una alternativa cultural de qualitat per a la ciutadania i els visitants de Barcelona.
Sobre el trio
Farran Sylvan James (violí) i Elizabeth Gex (viola) tenen experiència tocant juntes música de cambra de més de 10 anys (Quartet Albada, entre d’altres), d’ençà que van traslladar la seva residència a Catalunya. Sumen esforços amb la cellista Hannah Freienstein, recentment arribada a l’escena catalana. Han format aquest grup per explorar diferents períodes històrics, registres i gèneres tant en la seva formació a trio com en projectes conjunts amb altres artistes. Totes tres són col·laboradores habituals de Vespres d’Arnadí.
 
Triskel, trisquel o triskelion, és un motiu artístic que consta de tres espirals unides, tres cames humanes doblegades o tres línies esteses o doblegades des del centre del símbol. Segons la cultura celta o nòrdica, el triskelion és un símbol del moviment del sol a través del cel i representa l’evolució i el creixement, l’equilibri entre cos, ment i esperit, el principi i el final, l’eterna evolució i l’aprenentatge perpetu.
Sobre VESPRES d’ARNADÍ
VESPRES D’ARNADÍ és una orquestra barroca creada l’any 2005 per Dani Espasa i Pere Saragossa, que ofereix versions plenes d’emoció, frescor i espontaneïtat, utilitzant instruments d’època i basant-se en fonts històriques. El seu nom recorda els concerts que al segle XVIII eren oferts habitualment als VESPRES com a postres dels sopars distingits de nobles i burgesos. Carabassa, sucre i ametlles són els ingredients de l’ARNADÍ, un dels postres més antics del sud de València.
 
El conjunt ha actuat en importants festivals de música antiga i clàssica d’Europa com són el Festival Händel de Halle, els festivals de música antiga de Praga, Madeira, Sevilla i Pirineus, festivals de Santander, Via Stellae de Santiago de Compostela, Ciclo Bach i Universo Barroco de Madrid, el Festival de Peralada i Torroella de Montgrí, etc.
 
El primer CD de Vespres d’Arnadí, “Pièces de Simphonie” de Charles Desmazures (1669-1736), va rebre molt bones crítiques i va guanyar la “Muse d’Or” el 2010. El segon disc va aparèixer en 2011 i està dedicat a la música religiosa del Josep Mir i Llussà, premiat amb la “Muse du mois” durant tres mesos. El juny de 2015 va aparèixer el tercer disc vinculat a un programa estrenat en concert al Festival Händel de Halle, al Festival Cidade de Lugo i al Petit Palau.