Veïns i veïnes de Salt creen “L’Inevitable”, el festival d’arts comunitàries del poble

La primera edició, del 2 al 4 de juny, es farà a diferents espais de la vila

Redacció.- La primera edició de L’Inevitable, el Festival d’Arts Comunitàries de Salt tindrà lloc del 2 al 4 de juny a diferents espais de la vila. Es tracta d’un festival que neix del Grup de Treball de Cultura del projecte de Som de Salt, la Comunalitat Urbana de Salt.

La idea del festival es va anar gestant a poc a poc des del mes d’octubre passat quan es va engegar Som de Salt i el grup de cultura (format per veïns i veïnes del poble de diferents edats) va detectar que la vila necessitava un espai cultural accessible a tothom de manera real. A partir de moltes reunions i trobades setmanals, aquest eix va anar gestant i donant forma molt a poc a poc a L’Inevitable, un festival autogestionat creat per fer arribar la cultura a tota la població de Salt i voltants a través de diferents disciplines artístiques que es puguin adaptar a l’espai públic. És per això que totes les propostes són gratuïtes i al carrer.

A part d’haver-se creat a partir de la iniciativa i participació dels veïns, un altre element que caracteritza el festival com a comunitari és el fet de programar artistes locals i multidisciplinaris, ja que es dona espai a propostes nascudes a Salt i fetes per gent del poble. Es prioritza l’art que es fa a Salt per tal de poder crear enxarxament cultural entre veïnes i artistes i valorar l’art local. La idea és deixar de mirar enfora i començar a mirar cap endins. I, això, té molt de sentit fer-ho a Salt perquè és un poble amb una diversitat i riquesa cultural immensa que clarament no queda mai representada a les propostes culturals ni tampoc dalt dels escenaris.

Dins la desena de propostes artístiques, es compta, per exemple, amb la participació del grup de teatre de joves Afores de l’Ateneu Coma Cros; les bandes de música de les escoles públiques de La Farga i El Gegant del Rec; alumnes del Grau d’Arts Escèniques de l’ERAM o, fins i tot, el grup de dansa aèria Les Estampades, també de l’Ateneu. Tot i això, un dels plats forts del festival és sens dubte el debat sobre Art, espai públic i construcció de la vida en comú que es farà el dissabte 3 de juny a la Plaça Llibertat i que comptarà amb ponents com Mostafà Shaimi, Raquel Congosto i Livia Motterle,i que serà moderat per l’Íngrid Guardiola.

Així i tot, més enllà d’oferir quatre dies de programació artística, un dels principals objectius de L’Inevitable també és crear impacte en la vida social del poble, que es creïn xarxes comunitàries entre artistes i veïnes. Per això és imprescindible garantir espais de trobada on poder treballar i assegurar, així, la continuïtat del festival al llarg del temps, ja que implicar als saltencs i saltenques en la creació i execució del projecte crea sentiment de pertinença i ganes de voler tirar endavant la proposta.

A partir d’avui mateix ja es pot consultar la programació al web oficial del FESTIVAL INEVITABLE.