Vic 2016 pren el relleu de Vilafranca del Penedès 2015 com a Capital de la Cultura Catalana

L’inici de la capitalitat serà el dissabte dia 16 de gener amb l’espectacle “Engeguem”

 

La ciutat de Vic inicia aquest proper divendres, dia 1 de gener, la seva Capital de la Cultura Catalana 2016. Vic pren el relleu com a referent cultural per a l’àmbit lingüístic català de Vilafranca del Penedès, que he exercit com a Capital de la Cultura Catalana enguany, segons que ha informat avui Xavier Tudela, president de l’organització Capital de la Cultura Catalana.

Vic durà a terme l’obertura formal de la seva Capital de la Cultura Catalana 2016 el dissabte dia 16 de gener amb l’espectacle “Engeguem”. A partir d’aquesta data la ciutat desenvoluparà vuitanta activitats, les quals estan detallades al web www.viccc2016.cat

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha expressat amb motiu de l’inici de la Capital de la Cultura Catalana 2016 que “la cultura, que és una de les nostres senyes d’identitat que ens defineix com a individus i com a societat en una terra tant arrelada i estimada, ens dibuixa d’on venim i cap a on anem com a ciutat, territori, i com a País. És la nostra fortalesa, la convicció, l’adaptabilitat i la nostra capacitat de treball, columna vertebral d’una cultura que ens impregna a tots els que vivim i compartim plegats la ciutat de Vic”.

De la seva banda l’alcalde de Vilafranca del Penedès, Pere Regull, ha fet balanç de la seva capitalitat cultural. Ha declarat que “per a Vilafranca, exercir de Capital Cultural el 2015 ha representat una oportunitat única per mostrar què som, com i qui som. La implicació de les nostres entitats, voluntaris, i de la nostra ciutadania en general ha permès que gairebé cent mil persones hagin gaudit de les activitats programades a banda de la nostra activitat cultural ordinària.

A més, Vilafranca 2015 ha estat un molt bon laboratori d’idees culturals, fins el punt que algunes han deixat el seu pòsit i poden convertir-se en esdeveniments que se celebrin de forma regular, com la Fira de la Cuina del Vi, el festival de música de l’estiu, l’Estival, i la Fira de les Festes Majors, entre d’altres.

Per tot plegat, el balanç d’aquest any cultural per a la nostra ciutat ha estat molt positiu. S’ha constatat la cultura com a un eix fonamental per vertebrar la nostra societat, essent alhora un clar element de dinamització econòmica.

Desitgem a Vic que gaudeixi del seu any cultural en tota la seva potència i amplitud. Estic plenament convençut que Vic exercirà amb tota dignitat la Capital de la Cultura Catalana 2016”.

La Capital de la Cultura Catalana s’adreça a tot el domini lingüístic i cultural català. Té com a objectius els de contribuir a ampliar la difusió, l’ús i el prestigi social de la llengua i cultura catalanes, incrementar la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i, finalment, promocionar i projectar el municipi designat com a Capital de la Cultura Catalana, tant a l’interior com a l’exterior.

Fins ara han estat elegides com a Capital de la Cultura Catalana:

2004: Banyoles

2005: Esparreguera

2006: Amposta

2007: Lleida

2008: Perpinyà

2009: Figueres

2010: Badalona

2011: Escaldes-Engordany/Principat d’Andorra

2012: Tarragona

2013: Ripoll

2014: Barcelona

2015: Vilafranca del Penedès

2016: Vic

2017: Reus

2018: Manresa

2019: Cervera

El Parlament de Catalunya va donar suport, per unanimitat de tots els grups parlamentaris, en data 25 de març de 2004, a la Capital de la Cultura Catalana.