Vic ofereix quatre exposicions sobre el fotògraf Manel Esclusa

Les exposicions s’ubiquen al Museu de l’Art de la Pell, al Temple Romà, l’Escola d’Art i ACVIC

Redacció.- En el marc del 10è aniversari d’ACVIC Centre d’Arts Contemporànies, a Vic es poden veure quatre exposicions dedicades al fotògraf vigatà Manel Esclusa, considerat un dels creadors contemporanis més importants de l’Estat. Les exposicions s’ubiquen al Museu de l’Art de la Pell, al Temple Romà, l’Escola d’Art i ACVIC i repassen la trajectòria d’Esclusa centrada sobretot en l’ús de la llum en la fotografia. La historiadora de la fotografia Laura Terré n’és la curadora. La iniciativa compta amb la coordinació, producció i organització d’ACVIC, i el suport de l’Ajuntament de Vic i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. També amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell, l’Escola d’Art de Vic, el Museu de l’Art de la Pell, el Patronat d’Estudis Osonencs i el festival de fotografia analògica Revela’t.

Les exposicions repassen l’obra d’Esclusa i la seva carrera professional de més de cinquanta anys (1970-2021) ininterromputs d’exposicions i publicacions de prestigi internacional. “La llum és el centre de les seves preocupacions, la clau de la seva investigació i el subjecte”, afirma Terré. Sota el títol general d’“El llegat de la llum”, les exposicions s’organitzen al voltant de les temàtiques, les tècniques i les cronologies i s’adapten a les característiques de cada espai. Les sèries fotogràfiques exhibides inclouen des de les obres dels primers anys de joventut fins a les últimes peces inèdites fetes durant la pandèmia. Per a Esclusa, l’exposició representa “un privilegi i més coincidint amb el 10è aniversari d’ACVIC”. “És com tornar després de 40 anys d’haver marxat de Vic per dir que he pogut complir l’objectiu de dedicar-me a la fotografia i per mostrar on he arribat, amb tota la modèstia”, afirma.
Amb el mateix títol general de l’exposició, “El llegat de la llum”, el Museu de l’Art de la Pell presenta una retrospectiva de la seva obra amb un recorregut extens per les sèries: des de les primeres dels anys setanta -“Gits”, “Ahucs”, “Els ulls aturats”- fins a “Sil·lepsis” on l’autor fa un canvi de plantejament del seu treball i s’endinsa en el món de les ombres i que es pot copsar en les sèries dels anys 80 com “Venezia” i “Naus”, “Urbs de Nit” i “Aquariana”. El tractament de les llums de la ciutat també forma part de la seva recerca en les sèries “Aiguallum”, “La pell efímera”, “A les tantes de la nit” i “Societat anònima”, i les que dedica a la ciutat de Barcelona. Una de les sèries més experimentals és “Scantac”, on Esclusa s’endinsa en el seu interior fent servir la tecnologia del TAC (Tomografia Axial Computaritzada).

També al Museu de l’Art de la Pell es pot veure un espai amb la documentació de la correspondència que Manel Esclusa manté amb poetes i fotògrafs com Víctor Sunyol, Marcelo Brodsky, Juan Manuel Castro Prieto, Cassio Vasconcellos, Pere Formiguera, Alberto García Alix, Juan Bufill i José Manuel Navia i que té com a resultat “una obra comuna i participativa”, segons Terré. A les parets del museu, les peces es mostren acompanyades per textos de diferents autors que durant la llarga trajectòria del creador han aportat la seva lectura poètica a les fotografies: Joan Brossa, Koldo Chamorro, Jean-Claude Lemagny, Bernard Plossu, Pierre Borhan, Albert Roig i Lluís Solà, que ha escrit un text expressament per a aquesta mostra.

A l’Escola d’Art, es presenta “El Jardí d’Humus”, una selecció d’aquesta sèrie en gran format, iniciada l’any 1994, i duta a terme entre els anys 2006 i 2008, amb text de presentació de Rosa Olivares. La sèrie, molt colorista, reprodueix “unes imatges de gran format que descobreixen el deteriorament de l’emulsió fotogràfica, amb un joc entre el color, la química i el paisatge”, explica Terré.

Al Temple Romà, s’exhibeix “Vinc de Vic”, una sèrie inèdita formada per fotografies realitzades durant les seves estades a Vic. En les instantànies, “les ombres retallen les formes i deixen absolutament tapades zones, carrers, edificis, objectes que ens ajudarien a identificar els espais de la ciutat. Omplint-los de negre els fa inquietants”, subratlla Terré. Hi apareixen alguns dels seus llocs més representatius de la ciutat, com l’Ajuntament, la catedral, la plaça i l’entorn del Museu Episcopal.

Pel que fa a ACVIC, sota el títol de “Llum i ombra”, acull deus sèries inèdites: “L’arbre de Masferrer” i “Lluna d’aigua”, iniciades durant el temps de pandèmia. Tot i així, per tal de presentar-les amb coherència amb la trajectòria de l’artista, comparteixen espai amb dues sèries anteriors: “Eclipsi”, feta durant els eclipsis solars dels anys 1999 i 2005, i “L’ombra del paisatge”. Totes elles estan vinculades per l’experimentació amb la llum reflectida i les ombres produïdes sobre pantalles en el context del paisatge.

Festival Revela’t

Les exposicions de Manel Esclusa són una de les propostes del festival de fotografia analògica Revela’t al qual Vic aquest any se suma com a subseu. Aprofitant aquesta circumstància, durant la inauguració Pep Mínguez i Glòria Peruga, director i coordinadora del festival de fotografia analògica, han fet entrega al fotògraf d’una distinció honorífica en reconeixement a la seva trajectòria.

Manel Esclusa

Manel Esclusa (Vic, 1952) està considerat un dels creadors més representatius de la fotografia contemporània. Durant més de quatre dècades ha realitzat una prolífica obra marcada sobretot per l’ús de la llum en espais foscos. “Esclusa és un fotògraf molt conceptual en la seva recerca, amb una trajectòria molt llarga i coherent i un univers propi que fa fàcil identificar-lo”, explica la curadora Laura Terré. Durant molts anys va residir a Barcelona, i a l’actualitat viu a Vic. Actualment compagina el desenvolupament de la seva obra personal amb l’activitat docent en l’àmbit de la creació visual a l’Escola Universitària EINA.

La seva obra fotogràfica forma part de col·leccions internacionals públiques i privades com Gabinet des Estampes et Photographie. Biblioteque National, París; Musée Réattu, Arles; Galerie Le Château d’Eau, Tolosa; Col·lecció de Fotografia Alcobendas; CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona; Fundació Telefónica, Madrid; Fons d’Art de la Generalitat de Catalunya, Barcelona; Birmingham Museum of Art, Alabama; Museu de Fotografia Contemporània. Palau Soterra. Fundació Vila Casas, Torroella de Montgrí; Colection Ville de París; Musée de la Photographie. Charleroi; Fundació Sorigué, Lleida; MFA. The Museum of Fine Arts, Houston. Allan Chasanoff Collection, entre d’altres.

Al llarg de la seva carrera ha rebut diverses distincions, com un Premi LAUS per Quaderns d’Arquitectura i Urbanisme el 1985; el Prix du Libre Photo. Rencontres Internationales de la Photographie i el Premi LAUS / ADGFAD de fotografia pel llibre “Barcelona, ciutat imaginada” el 1988; el Premi LAUS Plata de Disseny Gràfic pel llibre/objecte “des d’unes correspondències – Manel Esclusa / Víctor Sunyol” el 2012; i el 2016 el Premi GAG (Gremi de Galeries d’Art de Catalunya) a l’artista consolidat per la millor exposició “Selecció de fotografies 1977-2014”. Galeria Eude, Barcelona. Des de 2013, és assessor del Pla Nacional de la Fotografia impulsat per la Conselleria de Cultura. El mateix any és nomenat Membre de Mèrit del Patronat d´Estudis Osonencs;

(Podeu sol·licitar el currículum complet a ACVIC Centre d’Arts Contemporànies o info@monmar.net)

Laura Terré

Laura Terré (Vigo, 1959) és doctora en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, amb una tesi doctoral (1998) sobre el Grupo Afal. Catedràtica jubilada d’ensenyaments secundaris (1985/2019) i professora del màster de fotografia de la UV. Articulista de fotografia i comissària d’exposicions, ha investigat els arxius dels més importants fotògrafs i fotògrafes de la història recent de la fotografia espanyola. Custòdia l’arxiu de Ricard Terré, el seu pare. Ha estat col·laboradora del Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía (2014/2018) per constituir una col·lecció de fotografia espanyola dels anys 50/60. Ha dirigit el festival TRAFIC, experiència fotogràfica (2007/2009) al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. És assessora des de 2013 del Pla Nacional de la Fotografia impulsat per la Conselleria de Cultura. Col·labora amb la Fundació Mapfre, per a la qual ha dissenyat un cicle de conferències que s’està impartint en aquest trimestre de 2021 al Centre de la Fotografia KBr de Barcelona.