Vint artistes de carrer pal·liaran els efectes de la pandèmia amb noves creacions

La Fundació Carulla presenta els projectes guanyadors de les beques 'SOS Cultura'

Redacció.- Sota el lema ‘Contra l’emergència emocional de la Covid-19, SOS Cultura’ s’han escollit 20 projectes en la categoria de Creacions a l’espai públic, que rebran 4.000€ cadascun. Aquests creadors culturals volen plantar cara a la pandèmia amb els seus projectes i ajudar a la societat a fer front a l’emergència emocional que està ocasionant la Covid-19. L’objectiu és combatre els principals efectes emocionals i socials com la por, l’aïllament, el dol o les emocions contingudes, amb la cultura i les arts.
Actualment la cultura està jugant un paper fonamental per a superar el gran repte que estem vivint i és per això que des de la Fundació Carulla es treballa per donar suport al sector cultural i activar la capacitat de la cultura com a motor de transformació social.
“Gran part de la cultura està en perill d’extinció – creadores i creadors, la cultura de base i comunitària, les arts de carrer…- i ara són imprescindibles. Necessitem recuperar el carrer i generar espais que ens connectin des de l’emoció i generin cohesió en un moment d’aïllament com el que estem vivint”– Marta Esteve, directora de la Fundació Carulla.
Recuperació de l’espai públic
Aquests projectes s’emmarquen també en la recuperació de l’espai públic, el carrer i les places, dels quals hem estat privats durant el confinament. Un espai d’oportunitat, segons la Fundació, per al sector artístic i cultural, per desenvolupar-se i esdevenir motor de canvis.
Un dels guanyadors de la beca SOS Cultura i portaveu de l’associació Street Arts Manifesto. Sergi Estebanell, reforça aquesta idea: “Les arts de carrer són aliat, faciliten la relació amb el desconegut, la llibertat d’expressió i les emocions col·lectives, un espai des d’on formular visions conjuntes”.
Mostra a la primavera
El període de desenvolupament del procés creatiu serà entre el mes d’octubre del 2020 i el mes de gener del 2021. I durant la primavera del 2021 participaran en una mostra pública per visualitzar les seves creacions i per dialogar sobre la capacitat transformadora de les arts de carrer.
280 candidatures rebudes
La convocatòria de les beques SOS Cultura ha generat molt interès entre els creadors de carrer. En total la Fundació Carulla ha rebut 280 candidatures de diverses disciplines tals com arts escèniques, arts audiovisuals, arts plàstiques, arts vives, multidisciplinari i música, entre d’altres i que provenen de tot el territori català: 233 de Barcelona, 22 de Tarragona, 13 de Girona i 12 de Lleida.
Beques literàries i Mutare en el territori
Les beques també incorporaven la categoria de creacions literàries. Mitjançant l’editorial Barcino, segell de la Fundació Carulla, es va fer una crida a creadors literaris joves i editorials perquè presentin obres literàries inèdites del camp de la narrativa i assaig per a adults. Les editorials són les que reben les propostes dels autors i qui presenten les obres amb el compromís de publicar-les. En total s’han rebut 17 candidatures i a finals de novembre es faran públiques les 4 obres guanyadores, becades amb 4.000 euros cadascuna.
L’altra categoria de la convocatòria és Mutare en el territori. Es tracta d’accions comunitàries per donar resposta a reptes socials concrets identificats en un punt del territori des de la cultura i les arts. Tres organitzacions culturals sense ànim de lucre de les 12 que es van presentar, rebran el suport de la Fundació Carulla per desenvolupar els seus projectes.