
28 febr. 2010 Vint-i-un curtmetratges documentals de 15 països diferents competiran a la secció oficial del Curt.doc 2010
La direcció del festival ha fet una aposta per la qualitat, la diversitat i la creativitat
La selecció de curtmetratges inclou curts de 15 països diferents i han estat seleccionats tenint en compte un dels objectius bàsics del Festival, la qualitat dels curts. Els documentals seleccionats són tots ells apostes creatives i innovadores i són una mostra del nou documentalisme renovat. La direcció del festival ha fet una aposta per la qualitat, la diversitat i la creativitat buscant que Curt.doc esdevingui un festival de referència del cinema documental en el format de curtmetratge
El Festival Internacional de Curtmetratge Documental de Vidreres va tancar el passat dia 12 de febrer el període de recepció de treballs. La direcció del festival va rebre 181 curtmetratges de 35 països diferents procedents dels 5 continents. Aquesta bona acollida ha suposat un augment considerable de participació, augmentant en 59 el nombre D’inscrits respecte el 2009 i triplicant els de la primera edició.
A part del quantitatiu també hi ha hagut un salt qualitatiu pel que fa als treballs rebuts, alguns D’ells han estat seleccionats en prestigiosos Festivals com poden ser Sundance, el Festival de Documentals D’Amsterdam (IDFA), el Docfest de Sheffield, el Festival de Tribeca a Nova York, El Punto de Vista de Pamplona, el festival de Locarno o el Hot doc?s de Toronto.
D’aquests 181 curtmetratges documentals, 21 optaran a participar a la secció oficial Curt.doc 2010. Tots ells opten al premi al de millor curt documental valorat amb 1500 ?, el finalista valorat amb 800 ?, i quatre D’ells formaran la secció català optant al premi al millor curt català valorat en 800 ?. El festival atorga també un premi del públic aquest sense valoració econòmica.
S?han seleccionat quatre documentals catalans, aquests optaran, a més de les tres categories generals, al premi al millor curt català. Entre aquests hi trobem Balthasar un dels darrers treballs de L’osonenc Joanot Cortés. La productora de Les dues vides D’Andrés Rabadán, Nanouk Films presenta el documental Con Sandra Raül Cuevas.
El vidrerenc David Gutierrez presenta Water in Boat, un documental produït durant una estada a Nova York i el documentalista i cineasta experimental Albert Alcoz presenta NYC SYNC.
Pel que fa als documentals internacionals arriben des de Polònia Flightless Birds de Michas Dawidowicz, Take a Look de Adam Palenta, Six Weeks de Martin Janos i el multipremiat Glass Trapp de Pawel Ferdek. Polònia és el país que incorpora més representants i demostra la potencia de la creació documental en aquest país.
Els escocesos Unearthing the pen de Carol Salter i Steel homes D’Eva Webber, tots dos presents en les darreres edicions de L’IDFA també optarn al premi al millor documental. Sarah Ann de Pim Zwier el primer representant holandès al Curt.doc; també és el primer representant, en aquest cas finès, al Curt.doc el documental ?oníric? Betwen Dreams de Iris Olson.
Des de França arriben dues propostes arriscades la pintoresca ?road movie? Le dernier voyage de Maryse Lucas de David Ledoux and Artus de Lavilleón, i el collage D’imatges L’instinct de conservation de Pauline Horovitz.
L’itàlia Giussepe Schenttino presenta He, Hellium, una reflexió sobre els efectes de la guerra dels Balcans a Sèrbia.
Del campus de la Berlinale arriba al Festival el documental Indi – Paquistaní Wagah de Supriyo Sen, que ens parla D’un curiós ritual que es celebra diàriament a la frontera entre aquests dos països.
Un tema ben diferent tracta Límite 1ª persona de León Simiani, el director madrileny reflexiona sobre el cinema a partir D’una experiència personal enregistrada amb una càmera domèstica.
Procedent D’Euskadi arriba un treball enregistrat a Nova York Dirty Martini de Iban del Campo en ell el director ressegueix la trajectòria de vedette de ?Freak shows’ Dirty Martini.
La superstició religiosa tractada amb humor protagonitza Quiero Ver el treball de L’estadounidenca Adele Horne. I finalment dues apostes que fan ús de L’animació en els seus treballs documentals el suec Slaves: An animation documentary de David Aronowitsch i Hanna Heilborn i L’irlandès A film from my parish-6farms de Tony Donoghue.
El Festival Curt.doc es portarà a terme el proper mes de juny, ampliant la seva oferta amb més D’una setmana D’activitats, entre les paraL’leles i la secció oficial.
Els dies 18 i 19 es celebraran al Teatre Casino ?la Unió? les projeccions de la secció oficial del Curt.doc 2010. Però abans, de L’11 al 17 de juny, es portaran a terme vàries activitats paraL’leles, englobades dins L’Off Festival, de les quals cal destacar algunes novetats com el Curt.doc a les escoles i instituts, amb tallers de cinema per als alumnes, una projecció a L’aire lliure D’un documental D’un festival convidat, premis honorífics a una trajectòria, la presència D’una filmografia convidada i un cinefòrum documental