VVAA Col·lectiu porta a escena una arca de Noè contemporània

Una faula de ciència-ficció que obliga diferents espècies a conviure en un creuer que va a la deriva

Redacció.- ARCAS 2020, el nou espectacle de VVAA Col·lectiu, arriba al Lliure de Gràcia del 26 de maig al 13 de juny. Una arca de Noè contemporània que submergeix el públic en un ecosistema de ciència-ficció creat per Clara Aguilar, Sofia Gallarate, Max Grosse Majench, Elena Martín Gimeno, Marc Salicrú, Anna Serrano i Laura Weissmahr.

VVAA Col·lectiu, que ja va trepitjar el Lliure la temporada passada amb This is Real Love, estrena ara un espectacle de nova creació. Una experiència artística i teatral en la qual el públic està convidat a viatjar en un creuer amb tota mena d’espècies, éssers i animals que, després de navegar sense rumb ni terra a la vista, començaran a hibridar-se entre elles. “Ens interessava la idea d’una faula i d’uns protagonistes no humans, i és una manera d’explicar noves maneres de viure”, apunten des del Col·lectiu.

Amb La rebel·lió dels animals de George Orwell i el mite de l’Arca de Noè de punt de partida, VVAA Col·lectiu han creat un ecosistema alternatiu, una faula sobre el càstig i el privilegi, i sobre l’estat actual de paranoia global i la necessitat de trobar noves formes de comprendre l’entorn. “En el moment que estem vivint ara ens semblaven inspiradores idees i històries que anessin en la direcció de viure el present de la millor manera possible”, expliquen, sense voler anar cap a una utopia de la situació actual ni cap a una distopia de la fi del món. “Estem al mig del merder i hi hem de seguir estant, perquè qualsevol sortida és escapar-se”, sentencien.

ARCAS 2020 és el primer espectacle que VVAA Col·lectiu farà a la italiana i amb una grada convencional, però no per aquest motiu han abandonat la idea d’embolcallar el públic amb l’espai escènic. La sala de Gràcia s’ha transformat per complet, a camí entre un parc temàtic, un túnel del terror i un espai volcànic, en què l’aigua hi juga un paper viu.

Per perllongar l’ecosistema d’ARCAS 2020 també fora de l’espai escènic, l’artista italiana Agnes? ha creat una performance única i especial per a l’ocasió que es podrà veure al vestíbul de Gràcia des de l’estrena i fins al 6 de juny, a l’entrada i sortida de l’espectacle. La seva recerca està centrada en la transgènesi post-humana, qüestionant el rol del gènere i les espècies en espais subaquàtics inexplorats.

Una invitació a entrar dins d’un ecosistema alternatiu que va dirigit a tots els públics i que, després de fer temporada al Teatre Lliure, té previst fer parada a La Mutant de València i el MeetYou de Valladolid.