Xarlatans, domadors de puces, acròbates, titellaires i atraccions mecàniques obren la porta a un món insòlit

El festival de Santa Coloma de Gramenet dedicat a les arts del firaire presenta vuit espectacles de petit format

Passatge Insòlit, festival de Santa Coloma de Gramenet especialitzat en les arts del firaire, aixeca el teló per tercer any consecutiu ampliant la seva programació, que enguany s’estén de divendres a diumenge. Els dies 24, 25 i 26 d’octubre els Jardins de la Torre Balldovina acolliran vuit propostes de petit format al voltant del món insòlit: espectacles en petites carpes, on es mostren curiositats, atraccions que funcionen amb energia humana, petits shows inspirats en les barraques de fira, jocs i artilugis. Els fenòmens inexplicables, els xarlatans, els endevins, les cases encantades o els autòmates evoquen un espai aturat en el temps i en el qual res és el que sembla. El festival, únic a l’estat en el seu gènere, és la tercera i principal proposta que acull Santa Coloma en relació a les arts del firaire, després de les Nits del Passatge (a la primavera) i la programació especial de la Festa Major d’Estiu.

El festival ens transporta a un món màgic i transforma els jardins de la Torre Balldovina en un passatge ple d’atraccions fantàstiques i d’il·lusionisme que no disposa de cap espai central. En aquest original itinerari de propostes de petit format trobem algunes inspirades per les antigues barraques de fira, ubicades sota singulars carpes. És el cas d’El venedor d’històries, encarnat pel polifacètic actor Ireneu Tranis: mig encantador de serps, mig trilero, un contaire ens espera en una guingueta del Passatge per oferir-nos una història triada pel públic del seu repertori de rondalles, mites i llegendes populars dels països catalans, recuperant les tècniques més atàviques i populars de la tradició oral.

De França arriba la companyia Les Petits Miracles amb el seu Circ de les puces, presentat pel domador i xarlatà Alfredo Panzani, i de Múrcia ho fa Onírica Mecánica amb Circo submarino, on malabaristes de paraules, lladres d’aire, mags capaços de fer desaparèixer boscos i feres humanes, totes les misèries de l’ultima espècie extingida: l’esser humà.

Los Galindos, pioners en la incorporació del trapezi volant en espectacles de circ de carrer, i la companyia de marionetes Txo Titelles, sumen esforços en el muntatge Matías o el desig de volar, protagonitzat per una entranyable titella.

Entre altres propostes, trobem a la programació d’aquesta edició espectacles de sala. Poufff és la proposta que la companyia holandesa Lichtbende presenta al Teatre Sagarra, un emocionant muntatge visual i musical amb antigues llanternes màgiques que mostren al públic el món secret dels somnis.

Informació pràctica:

Passatge Insòlit. El festival

Jardins de la Torre Balldovina

24 d’octubre: funcions matinals

25 i 26 d’octubre: de les 18 a les 22 hores