
24 ag. 2017 “De la Xina a Escornalbou”, una visita teatralitzada al Castell Monestir d’Escornalbou
Fins el 7 d'octubre Eduard Toda pren vida per mostrar la seva residència privada
Redacció.- “De la Xina a Escornalbou” és una visita teatralitzada que ens situa als anys trenta del segle XX i on Eduard Toda ens rep al Castell Monestir d’Escornalbou, que ha restaurat completament i ha convertit en la seva residència privada. Un Eduard Toda gran, contador d’històries, peripècies i anècdotes de la seva llarga i intensa vida arreu del món.
Una visita al Castell Monestir d’Escornalbou en la qual Toda pren vida per explicar la seva trajectòria vital a través dels diferents objectes i espais de la seva residència d’estiu a Escornalbou alhora que rememora alguns dels episodis de la seva vida: la seva estada a Egipte, la Xina i l’Alguer, algunes de les seves amistats al llarg del temps, la seva passió per la cultura i el patrimoni, la seva lluita contra la ignorància.
Cònsol, home de cultura, primer egiptòleg català, bibliòfil, mecenes i viatger, Eduard Toda va ser un personatge inquiet des de ben jove. Amb quinze anys redactava el seu primer llibre sobre Poblet i amb divuit començava una ràpida i brillant carrera consular que el va portar a conèixer llocs tan exòtics com la Xina i Egipte, a més de diverses i importants ciutats portuàries i comercials europees. L’any 1901, deixa l’exercici consular per esdevenir home de negocis a Londres. En tornar a Catalunya divuit anys més tard, s’instal·la a l’antic monestir d’Escornalbou, a Riudecanyes, que havia comprat i reconstruït com un castell. Des d’allà començarà la seva tasca de regeneració de la cultura catalana i de defensa del patrimoni cultural català.
Castell Monestir d’Escornalbou
El Castell Monestir d’Escornalbou, gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura, endinsa el visitant en una època en què la burgesia benestant va habilitar antics edificis històrics per convertir-los en les seves residències. Així, el 1911, Eduard Toda, antropòleg, escriptor i historiador, va comprar l’antic monestir de Sant Miquel d’Escornalbou i el va restaurar amb total llibertat. Allà, s’hi van reunir les principals figures de la Renaixença convidades per Toda. A les diferents estances es conserven mostres de les col·leccions que Toda va reunir en els seus viatges a Macau, Hong Kong i Shangai com a vicecònsol i a Egipte com a cònsol. Enmig de la peculiar interpretació que Toda va donar a l’antic conjunt, s’entreveuen les restes del monestir. Fundat el 1153, el monestir de Sant Miquel d’Escornalbou fou el centre de la baronia que reunia els pobles de Duesaigües, Riudecanyes, Vilanova d’Escornalbou, l’Argentera, Colldejou, Pradell de la Teixeta i la Torre de Fontabeulla.