XXVII Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà

Acollirà 36 espectacles, 27 companyies, la segona producció pròpia i el nou Premi del Públic Lola Casademont

Redacció.- Del 15 al 17 de juliol arriba XXVII Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, després de dues edicions excepcionals arran del context pandèmic, torna a recuperar places i carrers en la seva plenitud. Espais emblemàtics del festival com la plaça Major, el passeig Marimon Asprer o la plaça Jacint Verdaguer tornaran a omplir-se sense aforament limitat. No obstant això, l’adaptació del format a la situació sanitària d’aquests darrers anys ha servit per tal que la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà faci un replantejament i s’adeqüi als seus recursos humans i materials per tal d’esdevenir sostenible d’acord a la seva realitat. Així, enguany s’oferirà novament un ampli ventall d’espectacles gratuïts, alhora que en manté diversos de pagament, tant a les tardes com a les nits, permetent que les propostes programades que ho requereixen puguin ser visualitzades en les condicions necessàries.

Clown, acrobàcies, malabars, trapezi, aeri, equilibrisme, diàbolo, malabars, màstil, perxa xinesa gestual, bàscula o fins i tot baldufes són algunes de les disciplines artístiques que conformen la programació d’enguany. Un total de 27 companyies amb 36 espectacles actuaran a la 27a edició de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal. Si bé l’eix programàtic continua girant al voltant del circ contemporani sense renunciar al de caràcter més popular, l’organització continua fent una marcada aposta pel circ local, no pas per la impossibilitat d’acollir companyies internacionals, si no per la gran qualitat del circ autòcton. Noms com Col·lectiu TQM, Cia. Bueyes Perdidos, Som Noise, Circ Los, Ambidos, Hotel Locandi, Trocos Lucos, Cia d’Estro, Bucraa Circus, Zirkozaurre, Cia Moveo, Non Sin Tri, D’Click Compañía, El Gran Dimitri, Maintomano, La Churry, Contaminando Sonrisas, Cia. Ambi2, Yldor Llach, Las Sistar, Kaldi, Trocos Lucos, Col·lectiu la Perxa o, sense anar més lluny, la producció pròpia de la Fira de Circ al Carrer forjada amb diversos artistes locals, posen de manifest la voluntat de potenciar el circ que es fa al territori: propostes d’un gran nivell artístic i per a tots els públics.

A nivell internacional, enguany la programació compta amb dues companyies. D’una banda, Be Flat, procedents de Bèlgica, vindran a la Bisbal en el marc de la seva gira internacional de presentació de ‘Bubble You’, un espectacle que brinda una al·legoria les contradiccions de viure en una bombolla -que regala tantes meravelles com limitacions- traslladat en el context més circense i farcida d’acrobàcies, música i moltes sorpreses. I també hi haurà Les Dessous de Barbara que, procedents de França, presentaran ‘Crazy Safari Circus’: una proposta que incideix en la problemàtica del maltractament animal, oferirà altes dosis de contorsions impossibles, natació sincronitzada eqüestre, tir a l’arc malabarista i doma contemporània.

Aquest matí s’ha presentat la XXVII Fira de Circ al Carrer en roda de premsa a l’aixopluc de les Voltes d’en Galí de la Bisbal, un dels escenaris d’enguany. L’acte ha comptat amb la presència d’Enric Marquès, l’alcalde de la Bisbal; Carles Puig, regidor de Cultura; Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona; i Eva Gasull, portaveu de la Fira de Circ al Carrer. L’acte ha arrencat amb la benvinguda per part de Carles Puig, que ha explicat que enguany «amb molta alegria» la Fira de Circ al Carrer torna a recuperar carrers i espais emblemàtics per a l’esdeveniment, alhora que ha fet esment de l’escenari de la plaça de la Sardana que ajuda a fer lligams entre els diferents nuclis del municipi. Al seu torn Eva Gasull, portaveu de la Fira de Circ al Carrer, ha destacat el replantejament del format de la Fira: «Després de dos anys de pandèmia hem optat per una Fira de Circ al Carrer que estigui plenament adaptada als recursos humans i materials dels quals disposem». D’altra banda, Albert Piñeira ha destacat la importància d recuperar la normalitat de la Fira de Circ al Carrer, ja que «les arts de carrer són les disciplines artístiques que s’han vist més afectades per a pandèmia», alhora que ha destacat la «intergeneracionalitat» del circ com a disciplina artística. Finalment l’alcalde Enric Marquès ha fet esment de l’eslògan de la imatge gràfica d’enguany: «Tal com vaticina l’eslògan d’enguany, segur que ‘al·lucinarem’ amb la 27a edició de la Fira de Circ al Carrer», ha explicat convidant a tothom a venir a la Bisbal del 15 al 17 de juliol.

El nou Premi del Públic Lola Casademont

Si bé el desembre passat la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal va ser guardonada amb el Premi Zirkólika a millor iniciativa per a la projecció del circ i el va voler dedicar a la Lola Casademont, a la 27a edició de la Fira, l’organització enguany fa un pas més i ha creat el nou Premi del Públic Lola Casademont. A mode de reconeixement i homenatge de la qui va ser molt més que una figura cabdal per la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal d’Empordà, l’entitat ha creat un guardó que consistirà en una peça ceràmica de terrissa negra, creada per Didi Heras. El públic podrà decidir quin espectacle mereix el guardó votant a través de butlletes i una urna ubicada al punt informatiu al vestíbul del Teatre Mundial, o bé a través de l’aplicació de l’aplicació mòbil de la Fira de Circ al Carrer de la Bisbal.