Zones de risc. La nova exposició al CaixaForum Barcelona

És una reflexió sobre la complexa realitat actual a través de l'art contemporani

El muntatge es podrà veure fins a l’1 de març de 2009, i inclou obres de Bruce Nauman, Doris Salcedo, Steve McQueen, Damián Ortega, Marlene Dumas, Guillermo Kuitca, Miguel Ángel Rojas, Ester Partegás i Liu Jianhua.
Quina és la visió de l’art davant els conflictes que afecten la nostra existència en un món cada cop més incert i impredictible? Com afecta als artistes i a les seves obres l’inquietant escenari actual, dominat per la violència, la desigualtat, l’exclusió social i la sensació de vulnerabilitat i aïllament de l’individu?

L’exposició Zones de risc. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació “la Caixa”, proposa una presa de consciència entorn la complexa realitat social en la que vivim, a partir de les obres d’una vintena d’artistes de diferents generacions i procedències, pertanyents al fons d’art contemporani de l’Obra Social “la Caixa”.

L’exposició s’articula en tres muntatges consecutius, enllaçant un discurs viu sobre la nostra societat, i l’entitat presenta ara la tercera part.

Després de la bona acollida que han tingut el dos primers muntatges de L’exposició Zones de risc. Col·lecció d’Art Contemporani Fundació “la Caixa”, l’Obra Social “la Caixa” presenta la tercera i última part d’aquesta mostra, una reflexió a partir d’una trentena d’obres d’artistes dels fons d’art contemporani de l’entitat sobre la realitat en què vivim i els conflictes que ens envolten.

En els darrers anys, L’art no ha deixat D’expressar la seva visió dels conflictes que afecten la nostra existència en un món cada cop més incert. Els artistes manifesten en les seves obres unes actituds provocatives i de resistència davant L’inquietant escenari actual, en què la violència, la desigualtat, l’exclusió social, l’aïllament de l’individu i la sensació de vulnerabilitat forma part de L’estat de normalitat de la nostra societat. A més, amb la globalització imperant en el segle XXI, aquesta societat se sent més exposada al risc que mai.

En aquest context, els artistes, conscients de la seva funció pública, senten la necessitat D’ampliar les seves competències i indagar els conflictes del nostre món, que actualment viu convuls per la inestabilitat econòmica, envaït per retòriques de guerra, condicionat per les desigualtat que genera la globalització econòmica, amenaçat pel deteriorament mediambiental i desconcertat per la descomposició de les estructures socials.

L’exposició Zones de risc vol incidir en la funció de L’art com a generador de pensament crític entorn la nostra cultura, en un moment en què està més que mai sota L’amenaça de ser neutralitzat i instrumentalitzat com un producte de consum més de la societat de L’espectacle. Hi ha artistes que representen conflictes del nostre món creient que L’art pot expressar una consciència social, mentre que D’altres despleguen un radicalisme crític amb humor i ironia. N?hi ha que pretenen crear sensacions que commoguin, i D’altres volen provocar reaccions crítiques. Les obres resultants no emeten manifestos ni denuncies, sinó que formulen una visió simbòlica i, sovint ambigua i irònica, del nostre entorn i de les transformacions socials, econòmiques i culturals.

Zones de risc s’articula en tres muntatges consecutius, enllaçant un discurs viu sobre la nostra societat, a partir de les obres de 21 artistes de diferents generacions i països, que exploren i formulen la seva visió de la societat demostrant una gran capacitat per processar de manera estètica la complexa realitat en què vivim. Les obres tenen suports variats que van des de la pintura, el vídeo i la fotografia, a la instal·lació amb materials poc habituals en l’art, però tenen en comú que la majoria són posteriors a l’any 2001 i moltes d’elles s’exposaran per primer cop al nostre país.

La Col·lecció d’Art Contemporani Fundació “la Caixa” està formada per més de 750 obres i en els seus fons figuren treballs dels artistes més importants dels últims trenta anys, de procedències i generacions diverses, i que constitueixen en el seu conjunt un reflex del nostre món. Des de les primeres incorporacions d’obres del minimalisme, l’art povera, la pintura expressionista i l’escultura dels anys 80, la Col·lecció ha reunit una magnífica representació d’artistes fonamentals dels últims anys i ha apostat per creadors en l’inici de les seves carreres.

Etiquetes:
,