Zoo, Ginestà, La Fúmiga, Auxili, Mariona Escoda, Los Chikos del Maíz i Triquell actuaran a les barraques de les Fires de Sant Narcís

En total, les Fires de Girona programaran més de 200 activitats

Redacció.- Les Fires de Sant Narcís 2023 aposten enguany per la cultura popular i la descentralització dels actes per diferents barris. Més de 200 activitats s’han programat del 27 d’octubre al 5 de novembre per celebrar la festa major de la ciutat. La festa arrencarà el 27 d’octubre amb la cercavila de gegants, els balls de la imatgeria festiva i el pregó, i finalitzarà el 5 de novembre amb el castell de focs. La cultura popular tornarà a tenir un paper important a les Fires amb activitats tradicionals com les Matinades, la penjada de mosques de Sant Narcís, la Diada Castellera, la pujada del pilar de 4 dels Marrecs de Salt a les escales de la Catedral, els correfocs, les cercaviles, la passejada de capgrossos pel Barri Vell, la Drakofarra i la Trobada de Gegants i Bestiari de Girona. En aquestes Fires es recuperarà l’espectacle de les Lluminàries, que Taller de Magnèsia oferirà el 29 d’octubre, a les 21 h, a La Copa. Enguany, s’ha canviat el recorregut del correfoc infantil dels Trons de l’Onyar, que es farà el dia 31 d’octubre, a les 20 h, i que començarà a la plaça de Sant Feliu i passarà per la plaça de Sant Domènec, el carrer del Portal Nou, La Mercè i la plaça de les Beates.

Els concerts de la Copa

El primer dia, el divendres 27 d’octubre, actuaran els tarragonins Crim, el grup capdavanter de l’escena rockera del país. L’acompanyaran els nord-americans Mad Caddies, grup internacional que ha girat pels cinc continents i que tocarà per primera vegada a la ciutat. El primer grup en actuar serà Biznaga, el grup madrileny que està triomfant arreu de l’Estat amb la seva original proposta que beu de les fonts del punk, però que s’han erigit com un dels més ferms candidats a traspassar les fronteres sempre difícils entre aquest gènere i el gran públic.

L’endemà, el dissabte 28 d’octubre, serà el torn dels francesos Not Scientists i Johnny Mafia, dos grups que tocaran per primera vegada a la ciutat i que faran les delícies dels amants del rock. Estaran acompanyats pels gironins The Holy Sinners en el concert que organitza cada any la Comissió de La Copa.

El diumenge 29 d’octubre actuarà la cantant, compositora i intèrpret Mariona Escoda, qui es va donar a conèixer en el programa televisiu Eufòria. També actuarà Ginestà, una de les formacions joves del pop català més singulars i inspirades que aquesta tardor tancarà una gira llarguíssima per enllestir el que serà l’esperat quart disc.

El dimarts 31 d’octubre actuarà Queralt Lahoz, una de les sensacions musicals dels darrers anys al nostre país i més enllà, debutarà a l’escenari de La Copa. L’acompanyaran les barcelonines Ketekalles amb la seva proposta barreja de rumba, flamenco i hip hop, i Tarquim, el grup encapçalat pel saxofonista Pau Vidal, amb una proposta que beu de les arrels populars de la música afro-cubana.

En la diada de Tots Sants es repetirà el concert en horari de tarda que es va celebrar per primera vegada a l’edició anterior. Enguany, els encarregats seran l’Orquestra Maribel, que celebren en aquesta gira els seus 10 anys d’existència.

El dijous 2 de novembre serà el torn del rap i el hip-hop. Obrirà la nit l’artista gironí Vichy Flock, seguit dels valencians Los Chikos el Maíz, el grup capdavanter de l’escena hip-hop més combativa de l’Estat, amb gires que els han dut també per Amèrica Llatina i que presentaran el seu darrer treball, Yes Future. Tancarà la nit Senyor Oca, un dels referents del Rap de la Terra, amb un missatge contundent de crítica social. El seu directe, enèrgic i intens, deixa espais per a la reflexió però alhora moments per ballar i gaudir de la festa, un projecte amb forta identitat pròpia.

L’endemà, el divendres 3 de novembre, serà el torn del grup valencià La Fúmiga que arrasa amb la seva proposta festiva i engrescadora on interpel·la les persones joves amb ritmes i lletres que s’acaben convertint en himnes. Estaran acompanyats per Triquell, un dels artistes del moment en el panorama musical català conegut pel seu pas a Eufòria, però que és molt més que això, és un artista amb totes les estrelles que presentarà la seva proposta que es mou entre el pop i les músiques urbanes. Obrirà la nit Lal’ba, grup provinent d’Olesa de Montserrat que barreja la música urbana amb el pop i l’electrònica, i que es caracteritza per unes lletres plenes de referents catalans, originalitat i humor.

L’última nit de barraques, el dissabte 4 de novembre, actuaran els valencians Zoo, els quals encapçalen el cartell de les Fires d’enguany. El grup farà parada a la ciutat de Girona en el tancament de la seva gira “Panya Tour” i aquest serà un dels dos únics concerts que farà enguany d’accés gratuït. Els acompanyaran els ontinyentins Auxili, amb la seva proposta reggae i de ritmes jamaicans i els pegolins Smoking Souls, tres dels grups referents del panorama musical valencià actual.

 

Tota la programació

Com a novetat, la Festa Major dels 4 Rius presenta un nou format. A diferència dels anys anteriors, en què hi havia quatre equips –un per cada riu- que competien, aquest any hi haurà dos grups que s’enfrontaran: la família Agullana i la Sarriera. Aquestes estaran formades per tots aquells veïns i veïnes que vulguin sumar-se a un equip o l’altre durant les activitats. En concret, durant les Fires s’han organitzat una quinzena de propostes populars en les quals les famílies competiran per obtenir més punts i així obtenir el control de la Ciutat dels 4 Rius.

Un any més, les Fires es viuran a diferents barris de la ciutat. És el cas de l’espectacle L’home roda del professor Karoli que tindrà lloc al Centre Cívic Onyar, que es recupera com a espai per acollir activitat de Fires; les atraccions sostenibles, a la rambla de Ramon Berenguer, o la ballada de sardanes amb la Cobla Ciutat de Girona, al passeig de Francina Boris. Alhora, s’han programat espectacles infantils a diferents barris: Carme-Vista Alegre, Pont Major, Mercadal, Sant Narcís, Montilivi, Sant Daniel, Pla de Palau – Sant Pau, Barri Vell i Germans Sàbat.

Enguany les Fires en silenci seran el dilluns 30 d’octubre, de 10 a 13 h i de 17 a 20 h, i la jornada econòmica de Fires serà el dijous 2 de novembre a partir de les 17 h. Una altra de les propostes és el Circ Històric Raluy que farà una col·laboració especial amb el pallasso Tortell Poltrona i muntarà la seva carpa a la plaça de l’Assemblea de Catalunya.

El públic familiar podrà gaudir també de les propostes musicals d’Els Atrapasomnis, La Clika i Ambauka, que es podran veure a La Copeta els dies 28 d’octubre, 1 i 4 de novembre, respectivament, a les 12 h.

Pel que fa a la programació musical, cal destacar també les actuacions que tindran lloc al parc del Migdia, per on passaran des de les orquestres més destacades de l’escena del país –Orquestra Maravella, Orquestra La Principal la Bisbal i Orquestra Selvatana– fins a propostes singulars, eclèctiques i adreçades a públics amb diferents interessos. Hi trobaran el seu espai tant les persones amants de la música electrònica, amb les sessions de Darren Emerson, Viviana Casanova i Oxia, com aquelles que busquin propostes de cançó d’autor, amb Verdcel i Pep Gimeno “Botifarra”, a més de música de taverna i havaneres, amb una nova edició de L’Anxovada de Les Anxovetes, que comptaran amb l’actuació també del Grup Xató.

El parc del Migdia també acollirà propostes musicals dels gèneres del soul i la música negra, amb Orchestral Soul Society i Hip Horns, i les bandes Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, que portarà a Girona la seva música balcànica, i Muchacho y los sobrinos, que oferirà un espectacle que combina diversos gèneres, amb predominança de la rumba.

El dissabte 4 de novembre el segon Combat de Glosa de Fires de Girona tancarà la programació de l’escenari del parc del Migdia, juntament amb una actuació del grup bisbalenc Fetus que comptar amb la participació de la imatgeria festiva de la ciutat.