El Florido Pensil (nenes), un dels grans èxits de la cartellera teatral barcelonina, arriba a Temporada Alta

El muntatge es podrà veure en tres funcions en el marc de Temporada Alta, una a l’Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí i dues al Teatre de Bescanó

Redacció.- Aquest cap de setmana arriba a comarques gironines, en el marc de Temporada Alta, un dels grans èxits de la cartellera teatral barcelonina, El Florido Pensil (nenes), dirigit per Andrés Sopeña. El muntatge es podrà veure en tres funcions en el marc del Festival, una el divendres 28 d’octubre a l’Auditori Teatre Espai Ter de Torroella de Montgrí i dues dissabte 29 al Teatre de Bescanó. una funció més de les previstes inicialment que s’ha programat al haver-se exhaurit totes les entrades.

A El Florido Pensil (nenes), Andrés Sopeña torna a l’escola del No-Do, vint anys després de la primera i aplaudida adaptació teatral del seu hilarant llibre que disseccionava l’educació franquista. Ara tafaneja a l’ala reservada a les alumnes, criatures educades per ser mestresses de casa, esposes i mares. Les actrius que, amb  posat irònic, es posen a la pell de les protagonistes són Victòria Pagès, Roser Batalla, Lloll Bertran, Isabel Rocatti i Mireia Portas.

El muntatge explica  la història del dia a dia de cinc noies sotmeses a l’absurda i il·lògica brutalitat del sistema educatiu que va dominar l’Espanya de la postguerra. L’escola és el reflex de la societat i de la seva ideologia dominant, i aquesta ideologia havia decidit posar al dia el més profund patriarcat medieval, i portar-lo a les seves últimes conseqüències. La dona va ser el principal objectiu de l’empresa moralitzadora, doncs resultava que estava naturalment destinada al matrimoni i a les labors domèstiques. La seva carrera professional havia de ser la de formar una família i tenir prole, i en això es posaven d’ acord pràcticament totes i tots: la mestra, el capellà, els pares, els moralistes, les cupletistes, les escriptores de novel·les roses, i fins i tot les professores de gimnàstica, si m’apuren. En tots els escenaris de l’acció es veurà reflectit, de vegades a les clares, de vegades mitjançant retorçades marrades, que només existien dos tipus de dones: les decents i les altres. El Florido Pensil (nenes)