Martí Gironell, premi Néstor Luján de novel·la històrica

Amb una obra ambientada en la Guerra del Francès i protagonitzada per un bandoler conegut en l'època pel sobrenom de Boquica

L’autor de l’èxit editorial “El pont dels jueus”, ha obtingut avui el premi Néstor Luján de novel·la històrica amb una obra ambientada en la Guerra del Francès i protagonitzada per un bandoler conegut en l’època pel sobrenom de Boquica.

El periodista Martí Gironell, autor “El pont dels jueus”, ha obtingut avui el premi Néstor Luján de novel·la històrica amb una obra ambientada en la Guerra del Francès i protagonitzada per un bandoler conegut en l’època pel sobrenom de Boquica.
El llibre narra les aventures de Josep Pujol i Barraca, un bandoler nascut a Besalú (Garrotxa) l’any 1778 i executat a Figueres (Alt Empordà) el 1815.
La novel·la explica les aventures d’aquest personatge, que va passar de jove traginer a líder d’una guerrilla contra la invasió napoleònica per acabar convertit en un bandit sanguinari partidari dels francesos. Amistat, traïció, ambició i passió són alguns dels elements d’aquesta novel·la, que recorda la figura del bandit ‘més honest’ de la Guerra del Francès.
La història transcorre gairebé exclusivament a la comarca de la Garrotxa i els voltants de Besalú, poble natal tant del bandoler que protagonitza el llibre com del seu escriptor, Martí Gironell, que ja va situar la seva anterior novel·la en aquests paratges.
Els primers capítols de la novel·la narren la infància i adolescència de Boquica, nascut a una família de “traginers” que es dedicava al transport de mercaderies amb mules.
El coneixement del territori que li proporciona el seu ofici el converteix en un útil col·laborador del bàndol patriota quan les tropes de Napoleó envaeixen Catalunya.
Però el doble joc d’alguns dirigents patriotes i la fam dels seus fills el porten a convertir-se en el líder d’una banda de “miquelets”, els milicians partidaris dels francesos.
“La història el considera un traïdor, però cal tenir en compte que la història l’han escrit els patriotes, els defensors del bàndol espanyol, i les coses no solen ser ni blanques ni negres”, ha explicat Gironell.
Segons la seva opinió, Boquica “no era una bona persona perquè va matar molta gent”, però “qui sap si qualsevol de nosaltres no hagués fet el mateix en la seva situació?”.
“Ell va lluitar en el bàndol espanyol i en el francès, però ell era un bandoler, ni espanyol ni francès, va agafar la via del mig, la de preocupar-se per la seva terra i pels seus”, ha afegit.
La portaveu del jurat, Maria Carme Roca, ha destacat “la força del protagonista” i la manera “viva i àgil” amb què l’autor ens situa en el moment històric.
També, ha posat èmfasi en la “saviesa popular” que tanquen les pàgines del llibre i en la riquesa d'”els detalls de l’època”.

Etiquetes: